Vakantiekriebels & Vrije Tijd

In de Romeinse bossen

Op 1 januari 2015 verscheen een gastcolumn van Tessa D.M. Vrijmoed voor het tijdschrift Vakantiekriebels & Vrije Tijd. Het artikel vertelt over het campingleven van de Romein, vergelijkt dat met de kampeergewoontes van de Nederlander en sluit af met een aantal tips een campingverblijf in Rome en omstreken.

De familie Riccitelli komt al 23 jaar op dezelfde camping vlak buiten Rome:
“We hebben alle gemak op onze camping: een vaste tentplaats met ruimte voor vier bedden, een keukenblok, een veranda met extra slaapplek. En als het regent, trekken we het zeil over ons terras heen.”
“Er worden fietstochten georganiseerd, kinderen kunnen meedoen met het animatieteam en we eten. We eten veel. We doen boodschappen bij de supermarkt drie kilometer verderop. Meestal lunchen we licht: met wat pasta, daarna fruit toe. Picknickend aan het strand of eens een keer in een restaurant. Maar ‘s avonds pakken we flink uit en dineren we rijkelijk samen met de buren.”
“We vinden het heerlijk om zo vrij te zijn, in de natuur. Vroeger vierden we de kinderpartijtjes hier of gingen we een dag naar het pretpark. Nu zijn de kinderen groot, maar ze komen nog steeds graag langs, vanwege het zwembad en de discotheek.”

Rondom de Italiaanse hoofdstad is de natuur prachtig. Er zijn stranden, er zijn bossen. Egels, vogels, krekels, ook fauna is er genoeg. Ieder jaar kijkt de Romein dan ook uit naar het moment waarop de caravan weer betrokken kan worden. Velen hebben een abonnement op de plaatselijke camping, waar ze van april tot oktober ieder vrij weekend doorbrengen of in augustus zelfs dagelijks hun ‘tweede huis’ bewonen.

Als buitenlander maakt het indruk, om langs deze ‘kampen’ te lopen: grote terreinen tenten of luxe caravans, die met al hun attributen haast echte huizen lijken. Papà draait de worstjes nog eens om en kijkt je wantrouwig aan, terwijl jij onschuldig met je pingpongbatje voorbij hobbelt. In de zomer immers, moeten de vaste Romeinse gasten plaatsmaken voor allerhande buitenlanders, die ook recht hebben op een mooie stacaravan.

Soppen in de regen, sjouwen met gasstelletjes, spinnen wegjagen: het zijn bezigheden die zowel de Italiaan als de Nederlander kunnen bekoren. Zijn er ook verschillen in vakantie vieren? Jawel, hoor: of rijdt u ook in uw auto van de tent naar de douche?

* * *

Campingtips van Tessa voor Rome en omstreken

– Parco della Gallinara: hondvriendelijke camping in een bosrijke omgeving én aan het strand.
– Camping Village Fabulous: grote camping, van alle luxe voorzien. Gelegen in een prachtig pijnbomenwoud.
– Camping Village Flaminio: voor wie het liever wat kleinschaliger heeft en snel in Rome wil zijn.

Tessa D.M. Vrijmoed (1982) woont sinds 2008 in Rome. In 2013 verscheen haar boek Laat je krekels maar krieken – Het Colosseum voorbij en vanaf 2015 ligt de door haar herziene reisgids 100% Rome in de winkels. Tessa is classica van origine, maar werkt als docente Nederlands aan ‘t Kofschip. Ze is te volgen via www.tessavrijmoed.com en haarfanpagina.

 

2 thoughts on “Vakantiekriebels & Vrije Tijd

Add yours

  1. Wat een schitterende blog. Leuk om nu – koud in Nederland, brr – te lezen. Ben nu een aantal keer in de eeuwige stad geweest, maar nooit op een camping. Lijkt me ideaal, want in de zomermaanden is het bijna niet uit te houden qua warmte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: