Gaeta

Op zo’n twee uur rijden van Rome bevindt zich de badplaats Gaeta. Kijk je op de kaart, dan vallen direct het kleine schiereiland en de tweevoudige baai op. Wat je aan de plattegrond niet kunt zien, zijn de lichten, gezelligheid en de sfeer – dus laat ik jullie daar eens wat over vertellen.

Wie van Rome naar Gaeta rijdt, rijdt lange tijd rechtdoor over de Via Pontina en passeert steden met mooie namen. Je komt namelijk langs Latina, tijdens het fascisme gebouwd en vernoemd naar de regio waar vroeger Latijn gesproken werd. En je passeert Aprilia, verwijzend naar de maand april, waarin Rome gesticht is. Je vervolgt je weg over de Via Appia en geniet het laatste stuk van de reis van een route langs zee. Over de herkomst van de stad Gaeta zijn de mensen het niet eens, maar één verklaring is dat ze vernoemd is naar Aeneas’ voedster Caieta, die hier begraven zou zijn: de mythologische stichtingsvader van Rome zou ook hier zijn sporen hebben achtergelaten.

De haven van Gaeta

Trekpleister bovenaan de kaap van Gaeta is het fort, dat nog steeds in gebruik is als gevangenis en scheepvaartschool. Loop je langs de kustlijn, dan kun je genieten van een Californisch aandoende boulevard met groen gras en palmbomen. Cosmo Mitrano is als burgemeester verantwoordelijk voor deze en andere vernieuwingen in de stad, die tot in de puntjes verzorgd is: zij doet inwoners van Rome meer dan ooit verlangen naar een nieuwe gemeentebestuur.

Sommigen noemen Mitrano megalomaan – en dat begrijp je als buitenstaander wel een beetje als je kijkt naar het lichtfestival de Luminarie. Sinds een jaar of vier zie je verspreid door de stad enorme beelden staan die in het eerste weekend van november iedere middag aan gaan: ieder beeld bestaat uit honderden lampjes die samen voor een spectaculair effect zorgen. In het park langs Lungomare Caboto lichten gigantische, gekleurde savannedieren op, elders ‘spreekt’ een klokkentoren door middel van digitale projecties. Een ambitieus project voor een stad met 20.000 inwoners, waarvan je kunt genieten tot half januari.

Een bezoek aan Gaeta is niet compleet als je de Montagna Spaccata niet hebt bezocht. Deze ‘Gespleten Berg’ in Parco Monte Orlando is een rotsmassa die na de kruisiging van Jezus in tweeën gesplitst zou zijn: van angstwekkende hoogte kun je de zee beneden zien kolken, terwijl aan beide kanten de stenen boven je uit torenen. Een spannende tocht is het naar dit zeegezicht, net als de afdaling naar de Grotta del Turco: deze piratengrot kijkt uit op diezelfde zee, maar is driehonderd traptreden lager gelegen. Het heiligdom bovenaan de berg tot slot is vooral de moeite waard vanwege de Cappella d’Oro, de ‘Gouden Kapel’ met prachtige decoraties.

Wil je zomers naar het strand, dan kun je het best augustus vermijden, omdat het dan afgeladen in Gaeta is. In welk seizoen je ook komt, vergeet niet een tiella (‘tie-élla’) te eten: dit is een hartig taartje dat bestaat uit twee schijven van zacht deeg. Daartussenin stoppen ze dan iets lekkers als zeevruchten en dan worden de schijven op elkaar gedrukt. Tot slot: wie van de kroeg houdt, weet misschien al dat Rome níet een stad is met een cafécultuur. Maar kroegjes die om zes uur al stampvol zitten en waar ze tot in de vroege uurtjes drinken en kletsen, vind je gelukkig genoeg wél hier, bijvoorbeeld in de Via Annunziata en het verlengde Via Faustina. Dus wil je echt eens het Colosseum voorbij, hou dan Gaeta in gedachten voor je volgende vakantie.

Wil je meer tips over Rome en omstreken?
Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: