De Eeuwige Stad

De toonbank is leeg. De muren zijn kaal. Tafels zijn niet te zien. Dat is wat er over is van NO.AU, een restaurant waarover ik nog geen drie jaar geleden een veelbelovend stukje schreef.

“Ze noemen er de kok ook wel MacGyver, omdat er flink wat no how en trucs voor nodig zijn om in een keuken van 7m2 smaakvolle gerechten te bereiden. Steekwoorden zijn Natuurlijk en Organisch, refererend aan de naam van het restaurant. Neem een borrelplankje of probeer de specialiteiten van de chef.” Anno 2019 ziet de keuken er uit als het geraamte van wat eens een florerend restaurant had hopen te zijn. Van wat ooit een tijdje daadwerkelijk een florerend restaurant wás.

Maar het bloeien was van korte duur. MacGyver is in geen velden of wegen te bekennen. Er ligt een verdwaald doekje naast het aanrecht. Was het niet stijf van de droogte, dan leek het of iemand het zojuist had uitgewrongen. Wat zonde. Het is het lot dat veel, werkelijk heel veel restaurants, clubs, ijszaken en broodjestenten in Rome beschoren is. Hoe komt dit? Geen verstand van geld? Witwaspraktijken? De verkeerde locatie? Ik weet het niet. Maar ik bekijk al jaren vol verbazing en medelijden het continu wisselende aanbod van horeca-gelegenheden in Rome. En soms met pijn in mijn hart. Vooral wanneer ik voor de deuren sta van een zaakje waarvan ik kort daarvoor gesproken heb met de toegewijde eigenaar. Die me enthousiast zijn zelf ontworpen en met de hand uitgezaagde meubels laat zien. Wat had ik het hem gegund, dat zijn elan en passie omgezet zouden worden in salaris en voldoening.

Achter in het lege restaurant liggen vier vloerkleden tegen elkaar aan geschoven. Er zitten zes peuters op, comfortabel in de kleermakerszit van hun ouders. Met hun handjes roffelen ze op een grote trom en een elektrische kachel in de hoek zorgt voor wat warmte tijdens de muziekles. Ach, de kinderen zien de spinnenwebben niet eens. Met hun blije gezichtjes geven ze zonder het te weten een nieuwe invulling aan het altijd in beweging zijnde Rome, de Eeuwige Stad.

Meer kijkjes achter de schermen van Rome vind je op Beyond the Colosseum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: