20x luiers verschonen in Rome

Noot vooraf: vind je dit een handig artikel? Er is flink wat veldwerk aan de publicatie voorafgegaan! Delen mág, maar dan wél met bron- en auteursvermelding, dank je wel!

Wie in Rome woont en kinderen heeft, weet dat deze legendarische stad nogal wat tekort schiet op het vlak van kindvriendelijkheid.

De gaten op straat bijvoorbeeld maken een wandeling met wagen tot een soort gewichtsheftraining. En de houten kinderstoelen in restaurants zijn zo ruim, dat ze iedere 1-jarige rechtstreeks tussen de pastarestjes op de grond doen belanden. Om maar niet te spreken over de wc’s waar je partner moet fungeren als verschoontafel, terwijl jij met poep, vochtige doekjes en tassen jongleert.

Om tegemoet te komen aan iedere ouder die zich voor korte of langere tijd in Rome bevindt, geef ik hieronder een Top 20 van eetgelegenheden waar je de mogelijkheid hebt tot het verschonen van je baby. Naast een korte beschrijving van de zaak, vind je er mijn beoordeling voor wat betreft hoe prettig je er op het toilet kunt verschonen. En omdat deze introductie wel erg cynisch is voor mijn doen, wil ik benadrukken dat ik nog steeds tot over mijn oren, hoteldebotel en stapelverliefd ben op deze stad.

*            er ligt hier iets wat aan een verschoonkussen doet denken
**          de babyvoorzieningen laten flink te wensen over
***         je mag niet mopperen met zo’n ruimte
****       dat is nog eens prettig verschonen
*****     net of je thuis bent


1. Neve di Latte
Via Federico Cesi 1 (Engelenburcht)

Deze ijszaak opende voor het eerst zijn deuren in het noorden van Rome, maar verkoopt sinds enige tijd ook hoorntjes achter de Engelenburcht. Het toilet is ruim en strak ingericht, dus je kunt er ontspannen je baby verschonen. Als je dat hebt gedaan, moet je absoluut eens een ijsje met kastanjehoning of sesamzaad proeven – maar een klassiek smaakje mag natuurlijk ook gewoon.

*****

2. Tipi
Via Gentile da Mogliano 168/170 (Pigneto)

Tipi is zo’n plek waarvan je als ouders zou willen dat er tientallen waren in de stad. Het is een brandschoon, rustig café met verse vruchtensapjes, kinderartikelen in de verkoop en een speelhoek voor baby’s en peuters. Je zult ervoor naar buitenwijk Pigneto moeten, maar die is sinds kort goed bereikbaar met nieuwe metrolijn C. Door je luiervoorraad heen? Ze hebben er hier genoeg!

*****

3. Babù
Via Carlo Denina 18 (Appia Nuova)

Wat een geweldige plek is ‘Babù’! Volwassenen kunnen hier heerlijk samen zijn met kinderen, terwijl je geniet van gezonde of zoete hapjes. Er worden ook workshops voor de kleintjes georganiseerd: koken, circustrucs leren of schilderen, je leert het hier. De ruimte is verdeeld in heerlijke speelhoekjes voor de kinderen en de wc’s zijn op maat gemaakt voor de jongsten. Aanrader, goed te bereiken per metro.

*****

4. L’Antica Pizzeria da Michele
Via Flaminia 82 (Piazza del Popolo)

‘Da Michele’ verkoopt zachte, Napolitaanse pizza en je hebt er de keuze uit slechts een aantal soorten. Het restaurant bevindt zich in Explora, het Museum voor Kinderen vlak bij Piazza del Popolo. Dit is vergelijkbaar met het Amsterdamse Nemo en het is tevens geschikt voor de allerkleinsten. Kom je hier eten, dan mag je gebruik maken van het toilet van het museum mét klein wc-tje.

*****

5. Queen Bee
Via del Monte della Farina 23 (centrum)

‘Queen Bee’ is een restaurant dat in 2017 in het centrum van Rome zijn deuren opende. Het is een allesbehalve klassiek Romeinse eetgelegenheid: je eet hier pizza, hamburger of kreeft en alles is op en top verzorgd. Je baby kun je verschonen op zowel het dames- als het herentoilet, een uitstekend idee. Dus heb je lekker geborreld op Campo de’ Fiori? Vervolg dan hier met een gerust hart je avond.

*****

6. Porto Fluviale
Via del Porto Fluviale 22 (Piramide)

Trattoria, pizzeria, woonkamer, dat zijn slechts enkele van de puzzelstukjes die deze tent maken tot wat het is. Je kunt er een snelle hap aan de bar halen of rustig dineren met regionaal eten. Ondanks het gigantische oppervlak van 900 m2 is het een geschikte eetgelegenheid voor kinderen. In het weekend worden er namelijk leuke activiteiten voor hen georganiseerd en het toilet is babyvriendelijk.

****

7. Le Tartarughe
Piazza Mattei 7/8 (centrum)

In het hart van de joodse wijk vind je deze geanimeerde zaak met gezellige inrichting en toeristische prijzen. Ontbijt of borrel, je kunt er de hele dag door terecht. Het toilet is niet om over naar huis te schrijven, maar tegelijkertijd is het zo slecht nog niet. De bar dankt zijn naam aan de fontein van Piazza Mattei er tegenover en de schildpadden zijn natuurlijk de échte trekpleister van deze hoek van het ghetto.

***

8. Trattoria degli Amici
Piazza di Sant’Egidio 6 (centrum)

Bij ‘Trattoria degli Amici’ hangt kunst aan de muur gemaakt door mensen met een verstandelijke handicap. Zij werken ook in de bediening, samen met andere vrijwilligers en professionals. Er worden originele gerechten geserveerd zoals pasta met brandnetel en hazelnotenpesto. En als je het vriendelijk vraagt, mag je zelfs van de wc gebruik maken als je níet te gast bent in het restaurant.

***

9. Vivi Bistrot
Piazza Navona 2 (centrum)

Bijkomen van een wandeling in het centrum van Rome kan uitstekend bij ‘Vivi Bistrot’. Dit café-restaurant bevindt zich aan Piazza Navona en biedt vanuit zijn monumentale portiek een bijzonder doorkijkje op het plein. Heb je net kunst bekeken in het aangrenzende Palazzo Braschi en heeft je baby zijn broek volgepoept? Dan kun je hier in een redelijk ruime en schone ruimte orde op zaken stellen.

***

10. la Feltrinelli
Largo di Torre Argentina 5A (centrum)

la Feltrinelli is waarschijnlijk de grootste boekwinkelketen van het land. In Rome zijn meerdere filialen en een daarvan staat in de buurt waar Julius Caesar zou zijn vermoord. De zaak aan Largo di Torre Argentina verkoopt ook bladmuziek en kantoorartikelen. Om naar de wc te gaan, moet je de sleutel halen bij het café op de eerste verdieping. Het is er niet superschoon, maar netjes genoeg én ruim.

***

11. I Dolci di Nonna Vincenza
Via dell’Arco del Monte 98 (centrum)

In deze Siciliaanse tearoom kun je eens wat anders nuttigen dan Romeinse hapjes. Inderdaad, een kop warme thee mág hier gewoon! Daarnaast kun je er zuidelijke specialiteiten proeven, zoals cassatelle-gebakjes, pistache-taartjes en ijskoude granite. Er is bovendien een tafeltje met stiften voor de kleintjes en de verschoontafel doet prima dienst. Een rustige plek direct achter Campo de’ Fiori: aanrader!

***

12. Mercato Centrale
Via Giovanni Giolitti 36 (station Termini)

Sinds 2016 heeft Rome er een gastronomisch spektakel bij. De Mercato Centrale is, zou je kunnen zeggen, een moderne markt, waar je ook kunt zitten om te eten in een van de restaurants. Het doet wat denken aan de Markthal van Rotterdam wat betreft akoestiek, levendigheid en kwaliteit van het eten. De toiletten bevinden zich helemaal achterin en er is een prima verschoontafel. Vergeet je trein niet!

***

13. Caffè Lungara 1940
Via della Lungara 14/15 (Trastevere)

Dit cafeetje bevindt zich vlak buiten het druk bezochte hart van Trastevere, schuin tegenover de Villa Farnesina. Het interieur is zwart-wit-oranje gekleurd en de muziek staat redelijk luid. Vrolijk zijn de honingraten aan de muur die dienen als kastjes en het publiek is een leuke mix van Italianen en buitenlanders. De wc is ruim en redelijk schoon en dus een goede plek voor een luierwissel.

* * *

14. Osteria Maruzzella
Via Portuense 135 (Porta Portese)

Heb je de hele ochtend op de markt van Porta Portese rondgestruind? Dan ben je vast toe aan een heerlijke zondagslunch. Die vind je in deze eetgelegenheid, midden tussen alle kraampjes in. Een snelle kop koffie kan ook, mét goede service en in een warme omgeving. Je kindje verschonen kan in het redelijk ruime en schone toilet achter de met kurken versierde gordijnen. Buona domenica!

* * *

15. Samovar
Piazza di San Calisto 15 (centrum)

Als je naar Trastevere gaat, kan een leuk cafeetje uitzoeken lastig zijn: er zijn er namelijk zoveel, dat de keuzestress je parten kan doen spelen! Ga je voor ‘Samovar’, dan zit je sowieso goed voor een lekkere borrel of een hapje. Het is een gezellig, net iets verhoogd terrasje op een geanimeerd maar niet overvol plein. Verschonen doe je op een tafel die boven de wc openvouwt. Klungelig, maar ja, het werkt.

**

16. Rec23
Piazza dell’Emporio 1/2 (Testaccio)

Rec23 biedt het beste van twee werelden: authentiek Romeins volk én internationale bezoekers. Je kunt hier dus borrelen met de Romeinen, maar ook talen oefenen (maandag) en expats ontmoeten (dinsdag). Kinderen tot 1 meter 20 (!) krijgen ‘s zondags een op maat gemaakte brunch met gratis interactieve workshop. De verschoontafel klap je uit in de gemengde wasruimte, maar je bent blij dat ie er is.

**

17. So Good!
Viale Aventino 187 (Aventijn)

Heb je net een wandeling over de Aventijn achter de rug, dan kun je in deze pub een goed glas bier en een hamburger halen. Nee, So Good! is géén plek voor heel kleine kinderen, vanwege het menu en de hoge barkrukken. Toch raad ik je deze plek aan, want het vriendelijke personeel laat je ook als passant van het toilet gebruik maken. En bovendien: een pilsje is toch zo achterover geslagen?

**

18. Café Boario
Lungotevere Testaccio 1 (Testaccio)
Piazza Orazio Giustiniani 4

Dit café bevindt zich in de Città dell’Altra Economia. Dat is de naam van het festivalterrein op de locatie van het voormalige slachthuis van Rome. Het gaat om een flinke lap grond waar het hele jaar door activiteiten worden georganiseerd, van Gay Village tot streetfoodfestivals. De wc van het bijbehorende café is niet je-van-het, maar je kunt tenminste even je baby verschonen na een verse kop koffie.

**

19. Casetta Rossa
Via Giovanni Battista Magnaghi 14 (Garbatella)

Eigenlijk is het niet eerlijk dat ‘Het Rode Huisje’ bijna onderin deze lijst staat: ja, de verschoontafel stelt niets voor, maar je kunt hier je kind gewoon in het gras verschonen, want de locatie is verbluffend gezellig en natuurlijk! Picknicken, barbecuen of in de speeltuin spelen, hier kun je als gezin je lol niet op. Echt heengaan als je eens met mooi weer het Colosseum voorbij wilt (wel even reserveren).

*

20. Da Massi
Via della Scala 34 (Trastevere)

‘Da Massi’ is een van die typische restaurants in het toeristische centrum van Rome waar de eigenaren lopen te pochen met de kwaliteit van hun gerechten, terwijl het gewoon een eenvoudige eetgelegenheid is. Op een geweldige locatie, dat wel: middenin Trastevere, vlak bij de botanische tuin en aan de voet van de Gianicolo. Verschonen gaat hier ternauwernood, dus neem een schoon kleedje van huis mee.

*

Wil je meer tips over het actuele leven in Rome?
Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum!

2 thoughts on “20x luiers verschonen in Rome

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: