Op de Vespa met BN’ers

Vintage Vespa @Aventijn
Vintage Vespa @Aventijn

De hostess

Ik weet niet wat ik leuker vond: de ritten achterop de Vespa waarmee ik onder de groene bomen van de Janiculus door zoefde of de slaperige BN’ers die één voor één de foyer van het hotel binnen kwamen druppelen. Feit is dat ik afgelopen weekend enorm heb genoten van weer een bijzondere kans die het avontuurlijke bestaan in Rome mij bood: het begeleiden van een groep Nederlandse tv-sterren en hun intimi op een zeer exclusief verjaardagsfeest.

Al bijna zeven jaar woon ik in Italië, dus van zo’n negentig procent van het gezelschap wist ik niet om wie het ging: dit bleek in mijn voordeel te werken, want hierdoor kon ik vrij neutraal een hoop belangrijke mensen de hand schudden. Toen ik echter plotseling de jarige mediagigant in de ontvangsthal zag staan, moest ik toch even diep ademhalen alvorens ik op hem af durfde te stappen. Want ja, díe ken ik wel. En ook al was het niet mijn rol, ik wilde mij graag in de gastengroep mengen om wat te babbelen. Ja hoor eens, ik ben nou eenmaal niet gemaakt voor hostess-werk: in de hoek van een zaal staan glimlachen in een outfit die mij niet van de andere personeelsleden onderscheidt, dat vertik ik.

Zodoende stond ik even later te kletsen op de Aventijn met een uiterst charmante presentatrice die beleefd de verhalen van een anonieme reisbegeleidster aanhoorde. Ze luisterde naar me, terwijl ze haar Vespa-helm opzette en ik haastig en ongevraagd wat dingen over mezelf vertelde – wie weet zocht ze immers een columniste voor haar nieuwe tijdschrift.

Met een andere tv-dame sprak ik de volgende dag tijdens de fietstocht: misschien kreeg ze zo wel een geniaal idee voor een nieuw programma, over dappere jongedames die in hun eentje naar het buitenland waren vertrokken om een nieuw leven op te bouwen. Toen ik er vervolgens achter kwam dat haar kinderen op mijn oude middelbare school zaten, dacht ik: nu móet ze mij zich toch wel herinneren? Maar net toen ik haar mijn visitekaartje wilde toeschuiven, werd haar aandacht afgeleid en was het moment voorbij.

Het programma van de VIPS was om jaloers op te worden. Zo mochten ze dineren in de Vaticaanse Musea, in precies die zalen waar ik gewend was voortgestuwd te worden langs prachtige kunstwerken met een groep zwetende toeristen achter me aan. Paleizen van middeleeuwse families werden afgehuurd voor banketten en privé-opgravingen  onder woonhuizen werden speciaal voor de gelegenheid opengesteld. Ik hou zo van Rome en ik ken haar niet slecht, maar och wat zou ik ervoor over hebben gehad om haar ook eens vanuit dít perspectief te mogen beleven…

Was het ijdele hoop om te denken dat ik op deze drukke mensen een onvergetelijke indruk zou maken? Wellicht. Maar brutalen hebben de halve wereld en ik zou niet gauw weer de kans zou krijgen zoveel showbizz-persoonlijkheden tegelijkertijd te ontmoeten. En daarom heb ik om me heen gekeken. Heb ik geprobeerd me in jullie jolige en gelukkige gezelschap te mengen.

Bekende landgenoten, ik was erbij toen jullie je haar in het spiegeltje van de scooter fatsoeneerden. Ik heb gezien wie van jullie enigszins teleurgesteld om zich heen keek, toen niemand op straat hem bleek te herkennen. Ik weet wie zat te gapen bij de uitleg voor de Tempel van Hadrianus. En ik heb een sympathieke voetballer leren kennen die héérlijk ruikt. Geheimen, die ik met niemand zal delen. Maar geheimen die ik graag met jullie wil delen, zijn die van de stad Rome. Een stad, waar jullie een koninklijke tijd hebben doorgebracht en die jullie hopelijk tot inspiratie is geweest voor een nieuw artikel of tv-programma. Dus contacteer me, mochten jullie interesse hebben. Jullie weten nu namelijk ook wie ik ben. Toch?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: