Op de Vespa met BN’ers

Vintage Vespa @Aventijn
Vintage Vespa @Aventijn

De hostess

Ik weet niet wat ik leuker vond: de ritten achterop de Vespa waarmee ik onder de groene bomen van de Janiculum door zoefde of de slaperige BN’ers die één voor één de foyer van het hotel binnen kwamen druppelen. Feit is dat ik afgelopen weekend enorm heb genoten van weer een bijzondere kans die het avontuurlijke bestaan in Rome mij bood: het begeleiden van een groep Nederlandse tv-sterren en hun intimi op een zeer exclusief verjaardagsfeest.

Al bijna zeven jaar woon ik in Italië, dus van zo’n negentig procent van het gezelschap wist ik niet om wie het ging: dit bleek in mijn voordeel te werken, want hierdoor kon ik vrij neutraal een hoop belangrijke mensen de hand schudden. Toen ik echter plotseling de jarige mediagigant in de ontvangsthal zag staan, moest ik toch even diep ademhalen alvorens ik op hem af durfde te stappen. Want ja, díe ken ik wel. En ook al was het niet mijn rol, ik wilde mij graag in de gastengroep mengen om wat te babbelen.

Zodoende stond ik even later op de Aventijn te kletsen  met een uiterst charmante presentatrice die beleefd de verhalen van een anonieme reisbegeleidster aanhoorde. Ze luisterde naar me, terwijl ze haar Vespa-helm opzette en ik haastig en ongevraagd wat dingen over mezelf vertelde – wie weet zocht ze immers een columniste voor haar nieuwe tijdschrift.

Met een andere tv-dame sprak ik de volgende dag tijdens de fietstocht: misschien kreeg ze zo wel een geniaal idee voor een nieuw programma, over dappere jongedames die in hun eentje naar het buitenland waren vertrokken om een nieuw leven op te bouwen. Toen ik er vervolgens achter kwam dat haar kinderen op mijn oude middelbare school zaten, dacht ik: nu kan ik haar toch wel mijn visitekaartje toeschuiven? Maar haar aandacht werd afgeleid en het moment was voorbij.

Het programma van de vips was benijdenswaardig. Zo mochten ze dineren in de Vaticaanse Musea, in precies die zalen waar ik gewend was voortgestuwd te worden langs prachtige kunstwerken met een groep zwetende toeristen achter me aan. Paleizen van middeleeuwse families werden afgehuurd voor banketten en privé-opgravingen  onder woonhuizen werden speciaal voor de gelegenheid opengesteld. Wat zou ik ervoor over hebben gehad om Rome ook eens vanuit dít perspectief te mogen beleven…

Het was natuurlijk ijdele hoop om te denken dat ik op deze drukke mensen een onvergetelijke indruk zou maken. Maar brutalen hebben de halve wereld en ik zou niet gauw weer de kans zou krijgen zoveel showbizz-persoonlijkheden tegelijkertijd te ontmoeten. En daarom heb ik goed om me heen gekeken. Ik zag dat de een zijn haar in het spiegeltje van de scooter fatsoeneerde. Ik weet dat een ander zat te gapen tijdens de uitleg voor de Tempel van Hadrianus. En ik heb een sympathieke voetballer leren kennen die héérlijk ruikt. Geheimen, die ik met niemand zal delen.

Dank dat ik Rome zo eventjes op een heel andere wijze heb mogen meemaken. Ik hoop dat jullie hebben genoten in de stad en ben benieuwd naar de inspiratie die de Eeuwige Stad jullie zal hebben gegeven voor dat nieuwe artikel of tv-programma.

Wil je meer inkijkjes in het dagelijks leven van Rome?
Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: