Napels (2)

DE VULKAAN (2)

Napels is niet in een paar dagen te vangen. Je hebt een kenner nodig die je wegwijs maakt of je moet op pad gaan met een reisgids, zoals die van mijn collega Iris, waarin zelfs tips voor Italianen en frequente bezoekers staan. Hieronder geef ik zelf drie suggesties, die je bezoek aan de stad de moeite waard zouden kunnen maken:

Napoli Sotterranea

CAM01951
Napoli Sotterranea

In het historisch centrum van de stad kun je afdalen en de nederzettingen van de Nieuwe Stad (Nea Polis) van de Grieken bekijken (5e eeuw v.Chr.). Voor 10 euro krijg je een rondleiding in het ondergrondse Napels, niet alleen langs deze, maar ook langs de Romeinse en Middeleeuwse fundamenten. Onder de kerk van San Lorenzo Maggiore word je langs de oude winkeltjes geleid, zie je hoe de viskraampjes van toen op die van nu lijken en wordt je verbeeldingskracht op de proef gesteld. Wie oog heeft voor de intellligentie van de Romeinen, zal de bestrating opvallen: dezelfde zwarte vulkaanstenen die tegenwoordig het straatbeeld domineren, werden destrijds afgewisseld met witte stenen om licht te creëren.

Museo Cappella Sansevero

Il-Disinganno-by-Francesco-Queirolo_cappella_sansevero
De allegorie van de Teleurstelling.

De achttiende-eeuwse decoraties van de Kapel van Sansevero zijn een lust voor het oog en het resultaat van nobele trots en barokke creativiteit. De vormgeving van dit familiemausoleum is te danken aan prins Raimondo di Sangro, die tussen 1740 en 1770 gerenommeerde kunstenaars aan het werk zette met de iconografische aankleding van de ruimte. Trekpleister is het beeld van de liggende Christus, bedekt door een uiterst realistische sluier van marmer. Niet minder mooi echter zijn de allegorische beelden eromheen, zoals het beeld van de Desillusie, die uit het net van de teleurstelling stapt.

 

 

Het graf van Vergilius

Niet iedereen weet het, maar de tombe van de dichter Vergilius uit de 1e eeuw v. Chr. bevindt zich in Napels. Je komt er door vanuit Castel dell’Ovo zuidwaarts langs de kust te lopen tot Mergellina of je neemt de stadstrein en stapt uit bij het gelijknamige station. Direct om de hoek vind je het Parco Vergiliano a Piedigrotta dat in 1930 werd gewijd aan de auteur van de legendarische Aeneis ter gelegenheid van zijn 2000e geboortedag. Het is een klein, schaduwrijk park waarvan de planten langs het pad geïllustreerd worden door Latijnse citaten uit de Georgica; toepasselijk, want dit is een ander beroemd werk van de oud-Romeinse schrijver, dat gaat over de landbouw. Het grafmonument zelf, geïntegreerd in een gigantische rotspartij, is zo’n opmerkelijk bouwwerk, dat men in de middeleeuwen wel dacht dat er een tovenaar begraven was.

Vooruit, ook twee eettips voor jullie:

Cantina del Gallo

Deze pizzeria bereik je via de metrohalte Materdei en oneindig veel dalende traptreden. Je vindt er ‘pizza licht als de lucht, een eerlijk glas wijn en een oprechte glimlach’, aldus de rasechte Napolitaanse staf bij wie de hele buurt aanklopt voor een hapje.

Donna Teresa

In dit piepkleine familierestaurant is er geen menu: je eet er wat de pot schaft, terwijl de oude baas fluitend uit het raam kijkt. Na afloop mag je de zelfgemaakte likeur lauroncello drinken en worden de borden met een bloemetjestheedoek afgedroogd.

* * *

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: