Roncole Verdi

DE VIJVER

Zodra Giuseppe Verdi het orgel in de kerk van San Michele zag, had hij zijn roeping gevonden. Zeven jaar was de jongen pas, toen hij ademloos naar de organist stond te kijken. Vanaf dat moment was hij betoverd door muziek en de mogelijkheden die de noten boden.

Giuseppe werd in 1813 geboren in Le Roncole in de provincie Parma. Zijn ouders Carlo en Luigia runden een taverne op de begane grond van hun bescheiden huis. Al werd het talent van de jongeman snel opgemerkt, het duurde even voordat hier ook iets mee gedaan kon worden. Immers, een opleiding kostte geld en bovendien leverde muziek niet noodzakelijk geld op. Gelukkig kwam de heer Antonio Barezzi in het leven van de Verdi’s: dit was de drank- en voedselleverancier van de zaak, waardoor hij geregeld bij de familie over de vloer kwam. Hij hoorde Giuseppe thuis eens op zijn snaarinstrument de spinet spelen, nam de jongen mee in huis en financierde diens muzikale opleiding.

Barezzi gaf Verdi zelfs zijn dochter ten huwelijk, met wie Verdi twee kinderen kreeg. De dood van zowel zijn vrouw als kinderen op jonge leeftijd, hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de schitterende muziek die hij de decennia erop produceerde. Denk aan wereldberoemde opera’s als ‘Nabucco’, ‘Rigoletto’, ‘Il Trovatore’ en ‘Aïda’. Verdi deed mooie dingen met het geld dat hij verdiende. Hij kocht land in de omgeving van Busseto om werk te bieden aan de mensen uit zijn geboortestreek, bouwde een ziekenhuis en tevens een rusthuis voor voormalige musici.

Een bezoek aan Le Roncole, sinds ruim vijftig jaar officieel Roncole Verdi geheten, is niet alleen de moeite waard vanwege de bezienswaardigheden die aan de componist herinneren. De plaats heeft namelijk ook een connectie met Giovannino Guareschi: deze schrijver werd vooral bekend door zijn boekenserie over Don Camillo, een priester die een haat-liefdeverhouding met de communistische burgemeester van een fictief dorp had. Je kunt er de zoon van de man zomaar tegen het lijf lopen in de boekhandel en wat eten in het café, waar Guareschi senior zelf ooit een restaurant had geopend.

Over eten gesproken: dat kun je de in de regio behoorlijk goed. Je zult merken dat Parma-ham, op zo’n 35 kilometer afstand van de bewuste stad, heel anders smaakt dan in welke Italiaanse of Nederlandse supermarkt dan ook: zo delicaat, het smelt op je tong. Als je hier van houdt, probeer dan ook eens culatello, met rode wijn en knoflook ingewreven vlees. Vegetarische hoogstandjes uit de plaatselijke keuken zijn de torta fritta, luchtige deegkussentjes, en de tortelli d’erbetta, pasta gevuld met kruiden.

Terug naar Verdi. In 1848 kocht hij een landgoed voor zijn vader en moeder. Vanwege de dood van zijn moeder hebben zijn ouders er uiteindelijk niet eens gewoond, maar hijzelf, samen met zijn partner Giuseppina Strepponi. Je kunt de villa nog steeds bezichtigen en dwalen door de sprookjesachtige tuin. Trekpleister is de vijver, die Verdi in de vorm van een vioolsleutel liet uitgraven. Een mooi symbool voor een man die onvergetelijke muziek aan de wereld schonk en daar zelf bovendien gelukkig van werd:

“Als ik noten op papier zet en me de muziek daarbij inbeeld, stromen de tranen van geluk over mijn wangen.”

* * *

Overnachten in Roncole Verdi? Boek dan bij Alle Roncole, op 50 meter afstand van Guareschi’s bar en 100 meter van het geboortehuis van Giuseppe Verdi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: