Sicilië

DE ROTSEN

In navolging van Campanië en Calabrië is vandaag Sicilië aan de beurt voor een synopsis van haar schoonheden.

SICILIË
Wie denkt dat alle Italianen een donkere huid en zwart haar hebben, moet eens naar Sicilië gaan. Het eiland is in de loop der eeuwen door vele volkeren veroverd geweest, van Grieken tot Bizantijnen en van Arabieren tot Noormannen: het is onder andere aan dit noordelijke volk te danken dat er ook nu nog vele blonde en roodharige Sicilianen met sproeten en blauwe ogen rondlopen.

Het favoriete ontbijt van de Siciliaan bestaat uit granita met brioche: brood met ijs? Juist ja, zacht zoet wittebrood met een coupe halfbevroren water met suiker en verschillende smaakmakers, zoals amandel en moerbei. Als snack moet je beslist een arancina proeven: deze gefrituurde bal gevuld met rijst, vlees en mozzarella (of de varianten met bijvoorbeeld ham of erwten) vind je in iedere bar. De Siciliaan houdt van veel en gefrituurd eten: de schaarste waarin het eiland zich, vanwege de haast continue bezetters, herhaaldelijk leefde, heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de inwoners tot op de dag van vandaag alles pakken wat er te pakken valt. Het is dan ook niet zelden dat je een Siciliaan met overgewicht tegenkomt.

Bar Vitell, Savoca: Michael Corleone vraagt om de hand van Apollonia.
Bar Vitell, Savoca: Michael Corleone vraagt om de hand van Apollonia.

Jaren geleden heb ik een indrukwekkende studiereis gemaakt langs een groot deel van de opgravingen op Sicilië: het begin van mijn liefde voor Italië? In ieder geval waren mijn herinneringen eraan de drijfveer achter mijn tweede bezoek aan het eiland en ditmaal zou ik ook aandacht kunnen schenken aan het moderne leven. Zo begon ik mijn reis in Savoca, een moeilijk te bereiken bergdorpje niet ver van Messina vandaan, waar scènes uit ‘The Godfather I’ opgenomen zijn: weet je nog, dat Al Pacino als Michael Corleone mijmerend in een cafeetje zit en het plan opvat Apollonia ten huwelijk te vragen? Dit alles vond plaats in ‘Bar Vitelli’ en bij de dichtbij liggende kerk werd later de bruiloft opgenomen.

Catania is een van de Siciliaanse steden die getekend wordt door de aanwezigheid van de nabijgelegen Etna. De hoofdstraat, Via Etnea, loopt tot aan de voet van de vulkaan en is gemaakt van lavaplaten. Treffend zijn de huizen gebouwd op grote, onregelmatige lavablokken en een bezoek aan het binnenplein van de universiteit, in een oud Benedictijner-monnikenklooster, is verrassend (informeer van tevoren of er toevallig een concert gegeven wordt). Vanuit Catania is een uitstapje naar Acitrezza de moeite waard voor wie van mythologie houdt: het was hier dat de cycloop Polyphemos, nadat Odysseus hem blind had gemaakt, grote rotsen op de boot van de sluwe Griek en zijn makkers afgooide – in werkelijkheid zijn ook dit lavarestanten.

De tempel van Apollo, Ortigia (Siracusa).
De tempel van Apollo, Ortigia (Siracusa).

Siracusa wint het qua ouderdom op een paar jaar van Rome. Deze stad met het pittoreske eiland Ortigia zit boordevol historie: het heiligdom van Apollo, joodse ondergrondse baden, de dom gebouwd op een tempel voor Pallas Athene, een mysterieuze bron genaamd naar de nimf Arethousa. Niet ver ervandaan ligt Noto, eind 17e eeuw volledig verwoest door een aardbeving en later wederopgebouwd, vooral vermaard om haar kathedraal met drievoudige trappenentree. Beide steden liggen in de provincie Siracusa, die samen met Ragusa de enige provincies babbe van Sicilië: provincies vrij van de invloed van de mafia.

Segesta's theater.
Segesta’s theater.

De Siciliaanse provincie waar de criminele activiteiten momenteel het sterkst voelbaar zijn, is die van Trapani. Laat dat je er niet van weerhouden een bezoek te brengen aan Segesta, in de 9e eeuw v. Chr. reeds bewoond en momenteel een archeologische site met een imposant theater en een gigantische tempel. Trapani zelf heb je in één middag bekeken: deze stad met een kleine 70.000 inwoners werd zo genoemd naar de vorm van het land, die doet denken aan een drepanum (sikkel). De boulevard is sober, maar heeft desondanks iets aangenaams en vooral het vertier dat je in de stad zelfs op een dinsdagavond kunt vinden, maar de stad aantrekkelijk genoeg voor een bezoek.

En dan Palermo. Palermo heeft zovele gezichten dat het moeilijk is haar goed te beschrijven. Het is een stad van tegenstrijdigheden: tussen oud en nieuw, arm en rijk, vervallen en opgeknapt. Het is een stad waar oude mannetjes bij gebrek aan een tafel een plank op hun knieën leggen om er op te kunnen dobbelen. Een stad waar religieuze processies dagen duren en de stem van de priesters via megafoons ieder stadsdeel bereiken. Het is hier dat de hartverscheurende slotscène van ‘The Godfather III’ plaatsvond op de trappen van het Teatro Massimo. De stad die ooit vermaard was om haar chaotische verkeer en door autogassen zwartgeblakerde muren, waar tegenwoordig steeds meer bloembakken het historisch centrum tot een aangename wandelzone maken. Hier kun je het Paleis van de Noormannen bezichtigen met de beroemde Capella Palatina, waar Arabische en noordelijke kunst tot een absoluut hoogtepunt komen. Is het 38°C om zes uur ‘s avonds, dan nog kun je hier een buurman tot een andere buurman horen roepen: “Ik zou die hond niet meer wassen zo laat nog, die wordt nooit meer droog.” En wee je gebeente als je met ontbloot bovenlijf iets op het balkon komt hangen: voor je het weet wordt de huisbaas gealarmeerd en hebben de buren het over de ‘nudisten van de twee verdieping’.

De Palermitaan gaat bij mooi weer graag naar Mondello (‘Monde-lo’ in platte spreektaal), het strand dat via de bomenlaan La Favorita met de stad verbonden is. De Monte Pellegrino kijkt waakzaam uit over de zwemmers aan haar voet en wie de juiste mensen kent, kan vanuit een sjieke villa buiten douchen met een prachtig panorama over de stad.

Overnachtingstip Siracusa
Lilia’s House, Corso Umberto I. Deze B&B bevindt zich op ca. 10 minuten lopen van Siracuses charmante eiland Ortigia. Het huis is gezellig ingericht met vrolijke kleuren en je vindt er een simpel ontbijt, een informatieboekje over de stad en zelfs een parasol. Eigenaar Marco stuurt zelfs een berichtje om te vragen of alles in orde is!

Overnachtingstip Palermo
The Cathedral Guest House, Via del Celso. Dit appartement is gewoonweg prách-tig: haast beter dan thuis! Er is aan alles gedacht (laptop, wasmachine, anti-muggenmiddelen) en het ontbijt wordt op verzoek persoonlijk voor je klaargemaakt. Eigenaar Giancarlo is vriendelijk en lyrisch over de stad…maar als je geen afstand houdt, gaat ie met je mee de stad in!

* * *

Tot zover het bondige drieluik over het zuiden van Italië. Ik verontschuldig mij voor het weglaten of te beknopt weergeven van vele prachtige steden, maar ik hoop dat jullie alsnog genoten hebben van deze willekeurige schets van de prachtige regio’s Campanië, Calabrië en Sicilië. Tot snel voor een verslag vanuit Rome.

One thought on “Sicilië

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: