Suburra (tv-serie, 2017)

Drie jongens uit verschillende families komen via een speling van het lot met elkaar in contact. Een vriendschap ontstaat, maar niet eentje zoals tussen de ene buurjongen en de andere. Het is geen vriendschap van onvoorwaardelijke liefde en zorgeloze avondjes kaarten. Gabriele, Spadino en Aureliano steken de koppen bij elkaar om een slaatje te slaan uit de gevaarlijke onderwereld van Rome.

Plot
De serie Suburra (internationale ondertitel: Blood on Rome) is een voorloper op het verhaal dat in de gelijknamige film uit 2015 verteld werd. De titel verwijst naar het Latijnse woord subura, de naam voor de wijk in Rome waar volgens antieke bronnen ‘het bloed vloeide’.

Centraal staat de geplande toekenning van de eigendomsrechten van de haven van Ostia, een terrein waar meerdere partijen op azen. De geïnteresseerden willen er een soort Las Vegas van maken – met de legale en illegale inkomsten die daarbij voort zouden rollen van dien. Het Vaticaan doet zijn best een aandeel in deze lucratieve deal te verkrijgen, evenals de in drugs handelende families Adami en Anacleti, waartoe respectievelijk Aureliano en Spadino behoren. En niet te vergeten Samurai, een gevreesde Romeinse crimineel, alsmede de maffia uit het zuiden van Italië.

Wie?
Gedurende de tien afleveringen van de serie leren we deze en andere personages steeds beter kennen. Om te beginnen is daar Aureliano (een rol van Alessandro Borghi, Remus in Il Primo Re), een jongeman die zijn overleden moeder mist en zich al tijden op rancuneuze wijze bemoeit met de illegale praktijken van zijn familie. Hij heeft een goede band met zijn zus Livia, een harde vrouw die van wanten weet. Spadino woont met zijn vele leden tellende familie in een grote villa. Hij lijkt weinig levenslust te hebben en bovendien op te zien tegen het gearrangeerde huwelijk dat hem te wachten staat: we komen er al gauw achter dat dit te maken heeft met zijn seksuele geaardheid. De frustratie van het verborgen houden van zijn ware gevoelens binnen de in dit opzicht conservatieve kringen waarin hij is opgegroeid, maakt van hem een vervaarlijke misdadiger in de dop. Gabriele is op het eerste gezicht de ideale schoonzoon: zijn vader is politieagent en zelf studeert hij aan de universiteit. Maar hij heeft een relatie met een getrouwde vrouw. En bovendien is hij in cocaïne gaan handelen, waardoor hij zichzelf langzaam maar zeker dieper in de nesten werkt.

Bijrollen
Naast de drie hoofdpersonages en de eerder genoemde groeperingen, is daar verder Sara Monaschi, die in het Vaticaan werkt en interesse heeft in het kustgebied in naam van het bedrijf van haar echtgenoot. Tot slot hebben we Amedeo Cinaglia, een eerlijke en idealistische politicus die in de gemeenteraad zit, maar wat gefrustreerd is omdat hij in zijn carrière al tijden weinig vooruitgang boekt. Zal hij weerstand kunnen bieden aan de verleidelijke maar riskante voorstellen die hem gedaan worden?

Suburra vs. Gomorra
Voor wie megasucces Gomorra gezien heeft wil ik tot slot een vergelijking met ‘Suburra’ maken. Beide series gaan immers over het duistere leven van wrede types in een grote Italiaanse stad. Ik heb bij ‘Gomorra’ enorm gegriezeld en de lugubere situaties achtervolgden me zelfs ’s nachts. Maar wat mij betreft zijn er twee grote verschillen. De Napolitaanse serie shockeert niet alleen door grof geweld (dat doet ‘Suburra’ ook), het zijn daarnaast de ethische dilemma’s en pyschologische spelletjes die je wit doen wegtrekken: het eerste seizoen ‘Suburra’ is wat dat betreft meer recht-door-zee, een ‘gewonere’, heftige actieserie, die vooral interessant wordt zodra het gaat over de persoonlijke relaties van de personages.

Daarnaast lijkt de boodschap van ‘Gomorra’: hoe spannend ook, probeer je ver te houden van crimineel volk, want het loopt slecht met je af. Altijd. ‘Suburra’ lijkt deze moraal niet aan te hangen. Zelfs de personages van wie je denkt, och, die of die zwicht vast niet voor macht, zetten de stap richting een hogere, schijnbaar zaligmakende status, zonder daarvoor te hoeven boeten. Maar goed, er is pas één seizoen verschenen. Het kan heel goed zijn dat ook zij erachter komen dat geld niet alles is. Daarvoor moeten we het tweede seizoen zien. En dat komt op 22 februari 2019 uit.

Wil je meer tips over recente films, series en boeken die zich in Rome afspelen?

Volg

Beyond the Colosseum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: