Forum van Julius Caesar

Onlangs verscheen in ‘Het Parool een artikel waarin een halte van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn met een halte van de Romeinse metrolijn C wordt vergeleken. De auteur concludeert op basis van slechts één voorbeeld ‘dat Rome stil staat’. Toegegeven, de halte San Giovanni toont archeologische vondsten op een wat traditionele wijze, maar Rome laat op vele andere plekken zien dat de stad wel degelijk in beweging is en op innovatieve wijze omgaat met haar rijke geschiedenis.

Zoals in de Thermen van Caracalla, waar je door een speciale bril het adembenemende complex in kleur om je heen ziet opdoemen en je met een hoofdknikje items in het menu kunt selecteren. Of bij Triumphs & Laments, het kunstwerk langs de Tiber dat episodes uit de wereldgeschiedenis toont aan de hand van uit het stof der tijd weggespoten figuren. En vergeet niet de allesbehalve klassiek weergegeven wolvin aan wie Rome mythologisch gezien haar stichting dankt, wild en groot afgebeeld over de lengte van een flatgebouw in Testaccio.

Tevens wordt er in het artikel beweerd dat Rome ‘ontkent dat er meer is dan de klassieke tijd’. Dit is niet correct, want het wemelt van de initiatieven en kunstuitingen vanuit andere invalshoeken. Zoals de muurschilderingen in de wijk San Basilio en de filmprojecties in de openlucht van de vrijwilligers van Cinema America. Of Palazzo Merulana, dat na vijftig jaar weer geopend is en in de meest multi-etnische buurt van de stad als cultureel ontmoetingscentrum zal dienen. Om maar niet te spreken over de Rome Maker Faire, de grootste uitvindersbeurs ter wereld.

Het is waar, Amsterdam is op het eerste gezicht al een dynamische stad, terwijl je bij Rome soms wat verder moet zoeken. Maar áls je eenmaal het Colosseum – en dus ook San Giovanni – voorbij bent, dan wachten je talrijke verrassingen. Ik nodig de auteur van het betreffende artikel dan ook met een glimlach en niets dan de beste bedoelingen uit dit via mijn nieuwsplatform te doen!

Ik sluit af met een van de allerbeste voorbeelden waaruit blijkt dat Rome vernieuwend kan zijn. Ben je nieuwsgierig, lees dan, onder de foto’s, mijn korte beschrijving van Viaggio Nei Fori, waarin je een verbluffende tijdreis maakt, van de laatste technische staaltjes voorzien:

Viaggio nei Fori is een initiatief van de bejaarde masterminds Paco Lanciano en Piero Angela. Twee duizendpoten met grote kennis van zaken, die al vaak succes oogstten met informatieve televisieprogramma’s en andere projecten en het voor elkaar kregen bij het grote publiek interesse te wekken in zeer uiteenlopende onderwerpen.

De voorstelling over enkele van de keizerlijke fora, die al jaren vele bezoekers trekt, bestaat uit twee avondshows: de show op het Forum van Augustus en die op het Forum van Julius Caesar. Een bezoek aan het Forum van Augustus komt tot leven, als je vanaf de tribune via koptelefoons de verhalen achter de ruïnes op heldere wijze te horen krijgt.

Maar het bezoek aan het Forum van Julius Caesar is al helemaal memorabel. Heb je voor deze voorstelling gereserveerd, dan moet je je melden bij de Zuil van Trajanus. Sowieso al een van de gaafste trefpunten ooit. Vervolgens loop je onder de Via dei Fori Imperiali door. Je bedoelt ‘je loopt er óver’? Nee, je loopt er onderdoor. En dat is, zo mogelijk, nog gaver dan het al gave ontmoetingspunt.

Af en toe moet je stilstaan, omdat er dan op een of andere oude muur een lichtprojectie te zien is. En ondertussen word je haast gehypnotiseerd door de kalmerende stem van meneer Angela – of die van zijn Engels, Frans of Japans sprekende collega. Kom je naar Rome, boek dan absoluut deze unieke digitale en tegelijkertijd levensechte ervaring. En dat zeg ik zonder eigenbelang. Ik spreek alleen in het belang van Rome, een stad die de bewondering van haar bezoekers verdient. Een stad die die bewondering waard blijft zijn met dank aan knappe koppen die innovatief denken en meegaan met hun tijd.

Wil je op de hoogte blijven van wat er allemaal in Rome gebeurt?
Volg
Beyond the Colosseum!

20180423_215835

4 thoughts on “Forum van Julius Caesar

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: