Sneak preview: ‘De Godslastering’ van Stefaan Werbrouck

Volgende maand komt het tweede boek in de serie ‘Rione Monti’ uit. Het vervolg op het spannende eerste deel Adrenaline van Stefaan Werbrouck zal wederom vol staan van de intriges en raadsels. Speciaal voor Beyond the Colosseum vertelt de Vlaamse auteur hoe hij onderzoek deed voor ‘De godslastering’ en daarbij op een interessant document stuitte:

“Voor het schrijven van mijn tweede boek in de reeks ‘Rione Monti’ bezocht ik in het Vaticaan tal van archieven en bibliotheken.  Een daarvan was de bibliotheek van Propaganda Fide, een van de belangrijkste congregaties van pauselijke curie. De bibliotheek werd in opdracht van Urbanus VIII ontworpen door Bernini en behoort tot de best bewaarde geheimen van het Vaticaan. Ze is niet toegankelijk voor het publiek en de ingang, die zich bevindt in de antichambre van de kardinaal Prefect, wordt streng bewaakt door Suor Rafaella, zijn persoonlijke secretaresse. Tussen de vele boeken die ik er raadpleegde, was er één die in het bijzonder mijn aandacht trok: een twintig centimeter dik, in wit kalfsleer gebonden foliant uit 1635, waarvan het in Oost-Indische inkt aangebrachte opschrift luidde: contabilità.

Het enorme boek, waarin bijna vierhonderd jaar geleden de financiële transacties van de congregatie werden bijgehouden, bestond uit verschillende bundels, die ooit in een band werden samengebracht om zo te worden gearchiveerd. Het grootste deel van de bladen was schaars beschreven in het Latijn. Sommige bevatten slechts enkele woorden en cijfers, waarvan het niet duidelijk was waar ze over gingen. Enkele pagina’s daarentegen waren wel volledig beschreven, zij het niet in het Latijn, maar in het Italiaans. Bovenaan stond in hoofdletters: ‘LE OSSA’, oftewel: ‘HET GEBEENTE’. Het was meteen duidelijk dat het manuscript van veel recentere datum was dan het foliant waarin het was neergeschreven.gaagdg

De manier waarop de letters waren gevormd, deden mij denken aan het handschrift van zijn grootmoeder, die ik zelf nooit had gekend, maar van wie ik een klein liedboekje bewaarde. Ook daar was voor het schrijven nog gebruik gemaakt van een ouderwetse pen die in een inktpot werd gedoopt.  Een datum stond in het foliant niet vermeld, net zo min als de volledige naam van de auteur:  Erika M. Met behulp van mijn smartphone scande ik ter plaatse de tekst in en plaatste het foliant weer op zijn plaats in het eikenhouten boekenrek.

In mijn werkkamer zette ik mij aan het lezen. Het werd me meteen duidelijk waarom de auteur van het handschrift onbekend had willen blijven: het handschrift verhaalde de omzwervingen van het gebeente van Christus, van het ogenblik dat ze door Maria Magdalena waren meegenomen toen ze Palestina achter zich liet, tot op het ogenblik dat ze meer dan vijftienhonderd jaar later op een publieke en tegelijk ontoegankelijke plaats in het Vaticaan werden verborgen. Erika M. beschreef nauwgezet hoe en waar de relikwieën werden verborgen. Het manuscript was een godslastering, omdat het de verhalen van de verrijzenis en de hemelvaart van Christus ontkrachtte. Was er daarom geen uitgever gevonden die het boekje durfde uitgeven? Had het Vaticaan druk uitgeoefend om de publicatie tegengehouden? Had de schrijfster zelf scrupules om haar bevindingen openbaar te maken?

Wat de reden ook geweest mogen zijn om het boek niet te publiceren, Erika M. had besloten de tekst voor de toekomst te bewaren. En waar kon haar manuscript veiliger zijn dan binnen de muren van het Vaticaan, verborgen tussen ogenschijnlijk oninteressante eeuwenoude boekhoudkundige rekeningen?”

Over de identiteit van de schrijfster is tot op vandaag niets bekend. Werbrouck besloot haar – zij het kortstondig – tot leven te brengen in zijn romans ‘Adrenaline’ en ‘De godslastering’, als het personage Erika Mirabelli. Bij gelegenheid van de uitgave van ‘De godslastering’, verschijnt dit voorjaar bij Witsand Uitgevers ook de vertaling van het boek van Erika M. onder de titel ‘Het gebeente’.

Volg Stefaan Werbrouck voor nieuws rondom ‘De Godslastering’,
deel 2 uit de serie ‘Rione Monti’.

4 thoughts on “Sneak preview: ‘De Godslastering’ van Stefaan Werbrouck

Add yours

 1. Beste,

  Ik meen in een post van jou (maar ik lees zoveel, en mijn geheugen kan niet altijd volgen) dat je een stuk zou schrijven over speeltuintjes in Rome. Begin juni ga ik met mijn petekinderen 4&7 jaar naar Rome. Vandaar mijn interesse en de vraag, verschijnt het stuk nog voor 5 juni?
  Alvast bedankt
  Mvg
  Griet Adams

  1. Beste Griet,

   Dank voor je reactie. Ja, daar heb ik inderdaad iets over geschreven, het stuk volgt nog. Dat zal eind deze maand wel online staan, maar voor nu geef ik u vast twee locaties met speeltuinen waarover ik het nìet zal hebben, maar die ook heel leuk zijn:

   – Piazza San Cosimato
   – Engelenburcht (de tuin beneden)
   – de markt van Testaccio

   Hartelijke groet en alvast veel plezier in Rome,

   Tessa

 2. Vraagje. Hoe komt het dat Gina het op blz 199 heeft over drie leden van een buitenlands gezin, ik dacht dat er vier waren. Wat gebeurt er met die granaat waar de pin uitgetrokken was en op blz 282 is de cold case van 1998 en oo de volgende blz van 1996.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: