Het Auditorium van Rome

Zo nu en dan vragen mensen naar mijn favoriete plek in Rome. Een lastige vraag, waarop ik in de loop der jaren verschillende antwoorden heb gegeven. Stel je mij die vraag tegenwoordig, dan heb ik de respons klaar. Want er zijn niet zoveel plekken in de stad waar kunst, film, muziek en gastronomie samenkomen.

Ik heb het over het Auditorium van Rome, voluit het Auditorium Parco della Musica. Deze locatie laat zich moeilijk omschrijven en de vertaling ‘Muziekpark’ is niet toereikend. Ik heb het onlangs een broeinest boordevol artistiek talent genoemd om alle kunstuitingen onder één noemer te brengen. Er worden namelijk eveneens kookfestivals gegeven, cabaretiers vertellen er hun grappen, het is de plek van modeshows, literaire evenementen én van het jaarlijks filmfestival. Iemand noemde het eens het Lincoln Center for the Performing Arts van Italië, een aardige vergelijking voor wie het bruisende culturele terrein van New York kent.

Drie grote concertzalen vormen het kloppende hart van het Auditorium. De Italiaanse architect Renzo Piano creëerde ze – je kent hem misschien wel als ontwerper van het Nemo in Amsterdam. Piano gaf de koepels van deze zalen natuurlijke tinten, zodat ze goed passen in de skyline van de stad. Het nationale orkest Santa Cecilia heeft hier zijn thuisbasis, maar er treden talloze andere muzikanten op, die dankbaar gebruik maken van de akoestiek van de bijzondere ruimtes. De hoofdzaal ziet er opmerkelijk uit, met enorme houten panelen aan het plafond en een niet conventionele vorm. Dat geldt ook voor de gangen die naar de zaal toe leiden, die de bezoeker als in een labyrint met schijnbaar nutteloze trappen op en neer laten lopen.

Sala Santa Cecilia

Je kunt dus naar het Auditorium voor een muzikale avond, zoals een optreden van Take That, een klassiek concert of om te luisteren naar filmmuziekorkesten. Het Auditorium is echter als een kameleon die van kleur verandert al naargelang de gelegenheid. In oktober kun je filmsterren over de rode loper zien paraderen en op andere momenten wemelt het er van de bontgekleurde kinderen die afkomen op speciaal voor hen georganiseerde activiteiten. Beklim je de heuvel die om de grootste concertzaal heen leidt, dan vergeet je zo dat je met tram 2 in een mum van tijd terug bent op het drukke Piazza del Popolo. Want hier, waar zich tevens een leuke speeltuin bevindt, groeit het gras en is het heerlijk stil. Althans, als er niet een geweldig streetfoodfestival plaatsvindt, waarbij kraampjes en pop-upcafés in de openlucht het park transformeren.

Dit bescheiden park verrast nógmaals en wel om de volgende reden: hier vond men bij het bouwen van het Auditorium in 1995 muurresten van de 6e eeuw v. Chr. tot de 3e eeuw n. Chr. Het bleek te gaan om een boerderij met een oppervlakte van 2.000 vierkante meter, die behoorde aan een welgestelde Romeinse soldaat. Elders op het terrein van het Auditorium kun je in het Museo Archeologico reconstructies van de verschillende bouwwerken zien waarin dit antieke gebouw later veranderde.

Kom je binnenkort naar Rome, kijk dan van tevoren of er toevallig een voorstelling of festival geprogrammeerd staat tijdens je bezoek. En is dat niet het geval, dan kun je alsnog rustig een bezoek aan het Auditorium plannen, omdat er zoveel anders te doen is waarvoor je geen kaartje nodig hebt. Bijvoorbeeld eten in restaurant Spartito (‘Partituur’) of boeken bladeren in de omvangrijke boekenzaak Notebook all’Auditorium, met een flinke collectie films, cd’s, bladmuziek en cadeau-ideeën.

Auditorium Parco della Musica
Viale Pietro de Coubertin 30, telefoon 06 8024 1281.
Geopend van oktober tot maart van maa-zat 11:00-18:00, zon- en feestdagen 10:00-18:00
Geopend van april tot september van maa-zat 11:00 tot 20:00, zon- en feestdagen 10:00-20:00.
Entree gratis.

Wil je meer inkijkjes in het dagelijks leven van Rome?
Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: