Calabrië

Waar liggen Campanië en Calabrië eigenlijk precies?
Waar liggen Campanië en Calabrië eigenlijk precies?

DE BRONZEN

Vandaag in het drieluik over het zuiden van Italië een poging om Calabrië in vijfhonderd woorden te schetsen. Net als het vorige is ook dit stuk allesbehalve uitputtend: zie het maar als een willekeurige greep uit persoonlijke ervaringen, die tot inspiratie zouden kunnen dienen voor je eigen reis.

CALABRIË
In de voet van de Italiaanse laars ligt Calabrië, de underdog van de Italiaanse regio’s. Waarom zou je erheen gaan? Het loopt nergens naartoe en wil je naar Sicilië, dan kun je beter het vliegtuig nemen. Haar onfortuinlijke positie heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het grote net van criminele activiteiten waarin ze verstrikt is. Wie met de auto vanuit Campanië aan komt rijden, vallen direct de slecht onderhouden wegen op: de Calabrese maffia, de ‘ndrangheta, viert hoogtij en haar vermogen van zo’n 53 miljard euro dankt zij onder andere aan de controle over drugsverkeer, verkiezingen, kansspelen en mensenhandel.

De inwoners zelf lijken geen last te hebben van de druk die de afpersingspraktijken waaraan zij onderworpen zijn met zich meebrengen. Alhoewel, is hun schuchtere gedrag er misschien indirect een gevolg van? Dat zou slechts gissen zijn. Wat wel met zekerheid vast te stellen is, is dat Tropea, op zo’n 600 km. van Rome, over een fabelachtig strand beschikt. Ik ging erheen op advies van iemand die ervandaan komt: om het stadje te bezichtigen volstaan tien minuten, maar de kustlijn nodigt uit tot uren waterplezier.

Het aanlokkelijke strand van Tropea.
Het aanlokkelijke strand van Tropea.

Een andere bijzondere halte was Nicotera. Dit half verlaten dorp – vervallen balkons en dichtgetimmerde ramen alom – is geen toeristische trekpleister; wandel je ‘s avonds over de kleine promenade langs het fort, dan komen de mensen echter uit hun huizen tevoorschijn en leeft de boel op. Ik zou deze plek niet alleen aanraden aan wie het rustig aan wil doen vóór de oversteek naar Sicilië, maar vooral aan wie het echte Italië wil proeven: communiceren met handen en voeten als je de taal niet spreekt en in de verste verte geen toeristenmenu’s te vinden.

Nicotera in de avondschemering.
Nicotera in de avondschemering.

Reggio di Calabria is de voormalige hoofdstad van de regio. Je kunt er baden, wandelen of dineren aan een net verzorgde boulevard, waarlangs hier en daar stukken van een oud-Griekse muur uit de vijfde eeuw v.C. opduiken. De hoofdstraat heet Corso Garibaldi en deze loopt parallel aan het strand. Het is dé winkelstraat van de stad en aan het eind van de middag wemelt het hier van de jongelui, families en stelletjes die – vaak met ijsjes in de hand – langs de winkels slenteren. Het plein voor de Dom is momenteel in onderhoud en belooft een mooie, autovrije plek te worden. Voor liefhebbers van de oudheid tot slot is het Nationaal Archeologisch Museum the place to be. Het museum herbergt vele schatten van Magna Graecia oftewel Groot-Griekenland, de oudheidkundige naam voor het gebied van Zuid-Italië en Sicilië. Kopstukken zijn zonder meer de beroemde bronzen krijgers van Riace.

Overnachtingstip Nicotera
Giovanni’s B&B, Via Fiume. Dit appartementje is vooral geschikt voor de Spartaanse ontdekkingsreiziger: het is er wat vochtig en je komt er door vele, zeer steile paadjes lang leegstaande huizen te bewandelen. Maar de pluspunten hebben de overhand: een originele tussenstop voor wie naar Sicilië afreist, een oersympathieke gastheer en een superontbijt van zelfgemaakte yoghurt, marmelade en amandelcrème.

* * *

Morgen op www.tessavrijmoed.com: SICILIË

Vanuit Reggio Calabria kun je heel in de verte Sicilië zien liggen.
Vanuit Reggio Calabria kun je heel in de verte Sicilië zien liggen.
De boulevard van Reggio Calabria.
De boulevard van Reggio Calabria.
De Bronzen van Riace.
De Bronzen van Riace.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: