10 speeltuinen in Rome

Zijn de kinderen het zat om beelden te kijken en door de straten te sjokken? Neem ze dan eens mee naar een van de prachtige Romeinse speeltuinen. Ik geef jullie tien tips:

Paardje rijden onderaan de Engelenburcht
Paardje rijden onderaan de Engelenburcht in Parco Adriano

1. Parco Adriano

Deze speeltuin is misschien wel een van de bijzonderste vanwege zijn locatie: aan de voet van de Engelenburcht en op loopafstand van het Vaticaan. Je zit er middenin een klein groen stadspark waar zomers een festival met cafés en winkeltjes gehouden wordt. Voorzien van drinkfonteintje en vele hoge bomen is het dan ook om meerdere redenen prettig om hier te zijn.

Wijk: Prati
Ingang: Lungotevere Castello (aan beide zijden van de ingang Engelenburcht)
OV: bus 23, 40, 64 en 280

Glijbaantje klimmen op Piazza San Cosimato
Glijbaantje klimmen op Piazza San Cosimato

2. Piazza San Cosimato

Heb je lekker geluncht in Trastevere, loop dan even door naar deze stadsspeeltuin. Je kinderen zullen hun plekje moeten veroveren tussen de vele toeristjes en Romeintjes, want het is hier vaak enorm druk. Neem plaats op een bankje of haal even een ijsje bij Fata Morgana op hetzelfde plein, je kunt de jeugd hier het werk laten doen.

Wijk: Trastevere
Ingang: Piazza di San Cosimato
OV: bus 44 en 75 of tram 8

De speeltuin van Villa Sciarra
De speeltuin van Villa Sciarra

3. Villa Sciarra

De meeste toeristen kennen het kleine park Villa Sciarra niet en dat is zonde. Je komt er makkelijk met de bus vanaf Piazza Venezia of Piazza San Cosimato in Trastevere en geniet er in alle rust van natuur, fonteintjes en een aantal speeltoestellen. Er is buiten een boekenkast waar je lectuur kunt vinden en achterlaten en de gigantische volière van vroeger zorgt voor nostalgie.

Wijk: Monteverde
Ingang: Via Calandrelli of Viale delle Mura Gianicolensi
OV: bus 44 of 75

Voor ieder wat wils in de speeltuin van het Auditorium
Voor ieder wat wils in de speeltuin van het Auditorium

4. Auditorium Parco della Musica

Het Auditorium is een van die culturele en muzikale broeiplekken in Rome waar ik dolgraag kom. En als je de heuvel van de grootste concertzaal bewandelt, vind je ook nog eens een heel toffe speeltuin. Advies: kijk of er toevallig een leuk eet-, film- of muziekfestival is tijdens je verblijf in de stad en combineer je bezoek hieraan met een rustpauze in de Auditoriumtuin.

Wijk: Flaminio
Ingang: Via Pietro de Coubertin 30
OV: tram 2 vanaf Piazzale Flaminio (Piazza del Popolo)

De spiksplinternieuwe speeltuin bij station Quattro Venti
De spiksplinternieuwe speeltuin bij station Quattro Venti

5. Quattro Venti

Deze speeltuin is eind november 2018 geopend en daarmee de nieuwste in het rijtje. Er zijn speciale schommels voor de allerkleinsten, terwijl het basketbalveld ook de tieners dient. Je loopt er over zachte boomschors, maar hebt er geen schaduw in de zomermaanden. Direct bereikbaar vanaf Termini, Piramide of Trastevere en je OV-kaartje van € 1,50 is ook gewoon geldig in de trein.

Wijk: Monteverde Nuovo   
Ingang: station Quattro Venti
OV: trein Quattro Venti

Wil je de rest van de speeltuinen bekijken?
Bestel dan mijn boek Opnieuw het Colosseum voorbij
(verschenen op 1 juli 2020)

Voor meer informatie over Rome
Boek je een lezing of volg je Beyond the Colosseum.

Advertisement

7 thoughts on “10 speeltuinen in Rome

Add yours

 1. Geachte,
  Bijzonder goede informatie. Mijn neefjes danken u.
  Mvg
  Griet

   1. Hallo Tessa,
    Wij hebben met de jongens de speeltuin rond de Engelenburcht gedaan. De oudste (8 jaar) gaf een 4/10 en de jongste (4 jaar) gaf een 10/10. De speeltuin is inderdaad gericht op jongere kinderen met veel verschillende speeltuigen, terwijl voor de oudste het bleef bij schommelen. Maar de speeltuin was zeer goed onderhouden, en de speeltuigen zeer veilig.
    We zijn met hen wel naar de gladiatorenschool gegaan en dat was een voltreffer. De groep was gemengd, volwassenen , adolescenten en twee prutsen van kinderen maar de opvang was geweldig. Op zich wel duur (75€/kind), maar ik heb er voor zoveel geld plezier aan gehad.
    Zeer warm, dus snakken naar water. Dankzij een tip van een local zijn wij kunnen gaan zwemmen in het Radisson hotel. Betaalbaar, maar vooral overzichtelijk, je kan de kinderen in het oog houden.
    Het kanonschot op de Gianicolo, behoorde ook tot hun favorieten.
    Niet te vergeten de “time elevator”. Dat was het eerste wat we hebben gedaan. Voor mij persoonlijk viel de kwaliteit wat tegen. Ik heb de diamontage gezien in het Provinciehuis, het forum van Caesar en Augustus en die waren kwalitatief véél beter.
    Conclusie: Rome best te doen met jonge kinderen als je wat voor afwisseling zorgt en zeker niet als het 35° of meer is.
    NB: Voor het Forum en de Palatijn had ik een zoekspelletje gemaakt.

   2. Beste Griet,

    Bedankt voor uw leuke verslag. Een paar korte reacties:

    Time Elevator zou ik nooit hebben aangeraden. 🙂 De ‘forumvoorstellingen’ van Piero Angela en Paco Lanciano daarentegen zijn subliem, bedoelt u die?
    Wat een dure rondleiding hebben jullie gedaan in de Ludus Magnus… Maar fijn om te horen dat het het waard was.
    Wat betreft het zwembad in het Radisson Hotel: goede tip! Alleen nu ik zo op de site kijk, zie ik dat het 65 tot 90 euro per dag kost, dat vind ik persoonlijk niet betaalbaar…
    Goed om te horen dat jullie het naar je zin hebben gehad in de speeltuin van de Engelenburcht. En wat leuk dat u een zoekspelletje had gemaakt op het Forum en de Palatijn, geweldig idee!

    Hartelijke groet,

    Tessa

 2. Hallo Tessa,

  Nog even kort. The time elevator zou ik persoonlijk nooit doen maar voor de kinderen was het een belevenis. Of het spektakel een lang leven beschoren is, is een andere vraag. Er is zeer weinig belangstelling.
  Voor het zwemmen hebben wij niets moeten betalen. En dat was misschien puur een gelukkig toeval.
  Ik bedoelde inderdaad de voorstelling van Piero Angelo & Co. Ik heb beide voorstellingen gezien in 2018, maar dit jaar stonden ze niet geprogrammeerd?
  Het ludus magnus is inderdaad duur en je moet cash betalen, of on Line reserveren.
  Voor het Forum heb ik het superticket gekocht, vooral om de Santa Maria Antiqua te bezoeken. 25 jaar na elkaar hing ik trouw elk jaar kijken of ze open en ja eindelijk vorig jaar na 25 jaar was het kerkje te bezichtigen.
  Nu het is wel even puzzelen op welke dag je het superticket best gebruikt. Maar we stonden quasi overal voor een gesloten deur. Dus is het nu aftellen tot september om een nieuwe poging te ondernemen.
  Good luck in Rome en ik hoop dat je niet teveel last hebt van de hitte.

  1. Beste Griet,
   Dank voor deze toevoeging. Wat leuk dat je na al die jaren eindelijk de Santa Maria Antiqua hebt kunnen zien. En bijzonder dat die op je verlanglijst stond. 🙂
   Je komt terug in september?
   Alla prossima allora!
   Tessa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: