10 speeltuinen in Rome

Zijn de kinderen het zat om beelden te kijken en door de straten te sjokken? Neem ze dan eens mee naar een van de prachtige Romeinse speeltuinen. Ik geef jullie tien tips:

Paardje rijden onderaan de Engelenburcht
Paardje rijden onderaan de Engelenburcht in Parco Adriano

1. Parco Adriano

Deze speeltuin is misschien wel een van de bijzonderste vanwege zijn locatie: aan de voet van de Engelenburcht en op loopafstand van het Vaticaan. Je zit er middenin een klein groen stadspark waar zomers een festival met cafés en winkeltjes gehouden wordt. Voorzien van drinkfonteintje en vele hoge bomen is het dan ook om meerdere redenen prettig om hier te zijn.

Wijk: Prati
Ingang: Lungotevere Castello (aan beide zijden van de ingang Engelenburcht)
OV: bus 23, 40, 64 en 280

Glijbaantje klimmen op Piazza San Cosimato
Glijbaantje klimmen op Piazza San Cosimato

2. Piazza San Cosimato

Heb je lekker geluncht in Trastevere, loop dan even door naar deze stadsspeeltuin. Je kinderen zullen hun plekje moeten veroveren tussen de vele toeristjes en Romeintjes, want het is hier vaak enorm druk. Neem plaats op een bankje of haal even een ijsje bij Fata Morgana op hetzelfde plein, je kunt de jeugd hier het werk laten doen.

Wijk: Trastevere
Ingang: Piazza di San Cosimato
OV: bus 44 en 75 of tram 8

De speeltuin van Villa Sciarra
De speeltuin van Villa Sciarra

3. Villa Sciarra

De meeste toeristen kennen het kleine park Villa Sciarra niet en dat is zonde. Je komt er makkelijk met de bus vanaf Piazza Venezia of Piazza San Cosimato in Trastevere en geniet er in alle rust van natuur, fonteintjes en een aantal speeltoestellen. Er is buiten een boekenkast waar je lectuur kunt vinden en achterlaten en de gigantische volière van vroeger zorgt voor nostalgie.

Wijk: Monteverde
Ingang: Via Calandrelli of Viale delle Mura Gianicolensi
OV: bus 44 of 75

Voor ieder wat wils in de speeltuin van het Auditorium
Voor ieder wat wils in de speeltuin van het Auditorium

4. Auditorium Parco della Musica

Het Auditorium is een van die culturele en muzikale broeiplekken in Rome waar ik dolgraag kom. En als je de heuvel van de grootste concertzaal bewandelt, vind je ook nog eens een heel toffe speeltuin. Advies: kijk of er toevallig een leuk eet-, film- of muziekfestival is tijdens je verblijf in de stad en combineer je bezoek hieraan met een rustpauze in de Auditoriumtuin.

Wijk: Flaminio
Ingang: Via Pietro de Coubertin 30
OV: tram 2 vanaf Piazzale Flaminio (Piazza del Popolo)

De spiksplinternieuwe speeltuin bij station Quattro Venti
De spiksplinternieuwe speeltuin bij station Quattro Venti

5. Quattro Venti

Deze speeltuin is eind november 2018 geopend en daarmee de nieuwste in het rijtje. Er zijn speciale schommels voor de allerkleinsten, terwijl het basketbalveld ook de tieners dient. Je loopt er over zachte boomschors, maar hebt er geen schaduw in de zomermaanden. Direct bereikbaar vanaf Termini, Piramide of Trastevere en je OV-kaartje van € 1,50 is ook gewoon geldig in de trein.

Wijk: Monteverde Nuovo   
Ingang: station Quattro Venti
OV: trein Quattro Venti

Het klimtoestel van Largo Ravizza
Het klimtoestel van Largo Ravizza

6. Largo Ravizza

Vanaf Termini en Piazza Venezia heb je een rechtstreekse verbinding met dit mini-stadsparkje aan de voet van de Gianicolo. De draaimolen en kermisautomaten zijn oeroud maar doen het allemaal. De speeltuin is niet geschikt voor peuters, maar alleen voor wat oudere kinderen. Tegenover de ingang in Via di Monte Verde vind je de superleuke kinderboekenwinkel Dorfè met tekentafeltjes.

Wijk: Monteverde Nuovo
Ingang: Circonvallazione Gianicolense of Via di Monte Verde
OV: bus H of tram 8

Bij Santa Maria Liberatrice vieren ze ook Carnaval
Bij Santa Maria Liberatrice vieren ze ook Carnaval

7. Santa Maria Liberatrice

Wie het tot Testaccio schopt speelt gezellig onder locals. De kinderen mogen hier de fietsjes en karretjes gebruiken die buurtbewoners hebben gedoneerd. Er zijn wel acht schommels en daar zitten ook die voor de ukkies bij. In de ernaast gelegen boekwinkel is een kinderhoekje en er zijn bars en supermarkten binnen handbereik mocht je iets nodig hebben. Mét zeepbellenmachine!

Wijk: Testaccio
Ingang: Piazza Santa Maria Liberatrice
OV: bus 23 en 75 of tram 3

Eén van mijn favorieten: Parco della Resistenza
Eén van mijn favorieten: Parco della Resistenza

8. Parco della Resistenza

Deze speeltuin is een van mijn favorieten. Het bevindt zich namelijk in een park en leent zich daardoor voor een lekkere picknick, wat niet zo makkelijk is in het centrum van Rome. Je kunt er onder andere glijden, schommelen en spelen in een huisje. En je bent in de buurt van de Aventijn, Circus Maximus en de piramide van Rome, dus je hoeft je ook achteraf niet te vervelen.

Wijk: Testaccio
Ingang: Via Marmorata of Piazza Albania
OV: bus 23 en 75 of tram 3

De wolvin kijkt uit over de speeltuin bij de markt van Testaccio
De wolvin kijkt uit over de speeltuin bij de markt van Testaccio

9. Mercato di Testaccio

Wil je graag naar een echte Romeinse markt (eten, kleren, schoenen) kom dan naar Testaccio. De kinderen kunnen lekker spelen in de speeltuin, onder toeziend oog van de mythologische wolvin. Op honderd meter afstand zie je moderne kunst in de Mattatoio en je kunt geluk hebben met een festival op het terrein van de Città dell’Altra Economia. N.B.: er is hier geen ontsnappen aan de zon.

Wijk: Testaccio
Ingang: Via Galvani of Via Alessandro Volta
OV: bus 75 en 781 of tram 3

Parco Giordano Sangalli: speeltuin in bijzondere setting
Parco Giordano Sangalli: speeltuin in bijzondere setting

10. Parco Giordano Sangalli

Dit park is zeer ver buiten de route voor wie in het centrum en omstreken verblijft. Maar mocht je voor langere tijd in Rome zijn, dan kun je hier een geweldige dag doorbrengen. De hond heeft er een eigen stuk grond en in de speeltuin vind je alle ‘klassieke’ toestellen. En wat dacht je van het uitzicht: een antiek aquaduct. Een aanrader dus voor als je het Colosseum echt goed voorbij wilt!

Wijk: Tor Pignattara
Ingang: Via di Tor Pignattara
OV: metro A tot Arco di Travertino en dan bus 409 (3 haltes, uitstappen bij Porta Furba/Angeli)

Wil je meer inkijkjes in het dagelijks leven van Rome?
Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum.

Advertisements

2 thoughts on “10 speeltuinen in Rome

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: