Deel 4: het examen nadert

DEEL 4: HET EXAMEN NADERT

Het is zover: vandaag moet ik theorie-examen doen. Maar voordat het moment daar is, worden mijn zenuwen nog wat geteisterd.

Ik meld mij netjes om kwart over tien bij de rijschool op de hoek, een kwartier voor aanvang. Althans, dat dacht ik. Er stond immers ‘10:30 uur’ op mijn registratieformulier. Sergei zit al te wachten. Hij is mijn klasgenoot, geboortejaar 1997.
‘Spannend, hè?’ zeg ik terwijl ik naast hem kom zitten. ‘Ben je er klaar voor?’
De zenuwen spatten ervan af, terwijl hij antwoordt: ‘Dat mag ik hopen! Ik ben al twee keer gezakt…’
Ai. Ik probeer troostend te zeggen: ‘Driemaal scheepsrecht’. Maar die uitdrukking bestaat niet in het Italiaans en mijn poging uit te leggen wat ik bedoel, slaagt niet.

Vanuit mijn ooghoek zie ik Debora heen en weer schieten achter de balie. Ze grist onze dossiers vanachter de toonbank mee.
‘Zijn jullie er klaar voor?’ glimlacht ze. ‘We vertrekken over een paar minuten.’
Het examen, zo was mij eerder verteld, zal niet op school plaatsvinden. Ik stel mij voor dat we samen een blokje om zullen lopen en in een of ander buurtzaaltje aan de slag worden gezet.
‘Nééé joh’, zegt Debora, ‘we moeten helemaal naar Laurentina. Reken er maar op dat we op zijn vroegst om twee uur ’s middags terug zijn’.
Gloep. Dat valt tegen. Even het thuisfront bellen om te zeggen dat het langer gaat duren dan een uurtje. En nee, ik lunch ook niet mee.

Nog amper van de tegenslag bekomen, zit ik even later in de auto. Debora achter het stuur, Sergei ernaast. Zelf word ik op de achterbank van gezelschap voorzien door Lorenzo. Een ongelukkig ogende slungel die er veel ouder uit ziet dan in overeenstemming is met zijn 22 jaar. Ik heb hem nog nooit gezien. Dat kan kloppen, vertelt hij mij, want hij woont in Florence en heeft nog nooit theorieles gevolgd. Hij doet examen bij deze rijschool omdat zijn vader in Trastevere woont. Lorenzo blijkt een goedzak te zijn die drie keer is blijven zitten en ook zijn rij-examen niet voor de eerste maal doet. Wat een pech…Zijn Florentijns accent als hij veiholo in plaats van veicolo zegt tovert een glimlach op mijn gezicht. De jongen zal uiteindelijk een goede metgezel tijdens deze ochtend blijken te zijn. Net als Sergei, die aan zijn flirtende opmerkingen en rode oortjes te zien Debora wel leuk vindt.

Gedurende de autorit let ik goed op hoe de rij-instructrice rijdt: respecteert ze de rijstroken? Stopt ze vóór de streep bij het verkeerslicht? Is ze geduldig? Natuurlijk, ze rijdt voorbeeldig. In tegenstelling tot het gros van de weggebruikers om ons heen, die de regels vrij interpreteren.
‘Hoe is het voor jou om in een land als Nederland te rijden?’ vraag ik haar op een gegeven moment.
Ze lacht. ‘Een verademing. Heel fijn om te zien hoe soepel het verkeer loopt als men zich aan de regels houdt.’ Vertel mij wat.
‘Maar ik ben het wel gewend, hoor,’ voegt ze eraan toe, terwijl er een brommer gevaarlijk tussen de auto’s door zigzagt. En dat is te zien.

Ondertussen gebruik ik de verkeersborden onderweg om mezelf en de anderen op de valreep te testen.
‘Wat betekent dat bord daar, jongens?’
‘Einde inhaalverbod,’ roept Lorenzo.
‘En mag je voorbij de witte streep in het midden van de weg?’ vraag ik jufferig.
‘Alleen als het een stippellijn is.’ Gelijktijdig leunen we allemaal naar het raam ter controle.
‘Ja, dat issie!’
‘Mooi, want anders…?’ vraagt Debora.
‘…mag je alleen voertuigen inhalen terwijl je op je eigen weghelft blijft.’
‘Juist.’ Tevreden draait Debora de auto een parkeerplaats op. Voor ons doemt het ongezellige, bruine gebouw van de Motorizzazione Civile di Roma voor ons op. De locatie waar honderden mensen het woord IDONEO hopen te lezen na afloop van hun examen.

Volgende keer in deel 5 van deze serie: ‘Tafel 208’

Meer tips en nieuws over Rome vind je op Beyond the Colosseum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: