Retake Roma

Piazza Dante Gallani wordt opgeknapt.
Piazza Dante Gallani wordt opgeknapt door Retake Roma.

De spuitbus

Ruim een week geleden waren er op de Nederlandse televisie komische reclamespots te zien die het schoonmaken van een stuk straat voor eigen huis promootten, een mooie actie om iedereen zijn vuurwerkrommel op te laten ruimen.

Ook in Rome is er behoorlijk veel troep te vinden – alleen niet per se na de jaarwisseling. De stad is een constante bron van vuil en vandalisme. Het wemelt er van de lantaarpalen en brievenbussen die volgeplakt zijn met publiciteitsstickers. Posters die in het wilde weg aan muren kleven. Graffiti die gebouwen ontsieren.

In januari 2010 besloot een groep vrienden hier wat aan te doen. Ze richtten de non-profitorganisatie Retake Roma op met als doel de stad te heroveren. Het idee was het volgende, aldus de oprichters: “Het verenigen van inwoners met een warm hart voor het uiterlijke aspect van de stad en het combineren van burgerlijke trots met vrijwilligerswerk én een opvoedkundig tintje.” Wat houdt dat in? Dat er dagelijks ‘Retakes’, zogeheten schoonmaakevenementen, worden georganiseerd in de stad. Hier komen vrijwilligers van alle leeftijden, nationaliteiten en bevolkingsgroepen op af om gezamenlijk een stukje van de stad op te leuken. Gewapend met poetsmiddel, krabbers en verf boenen ze lelijke uitroepen van moderne stadsschrijvers van traptreden weg, schrapen ze talloze nutteloze stickers weg en geven ze, waar nodig, een likje verf aan het zojuist van rotzooi bevrijde oppervlak.

Een hartverwarmend initiatief, waarvan leuke voor-en-na-foto’s (prima/dopo) op Facebook te bekijken zijn. De pagina krijgt met de minuut nieuwe volgers – en dan heb ik het slechts over de 20.000 mensen die de ‘hoofdpagina’ volgen: inmiddels zijn er namelijk ook subpagina’s die je kunt ‘liken’ om op de hoogte te blijven van reinigingsacties per buurt.

Retake Rome draait volledig op de inzet en het enthousiasme van haar deelnemers, die tijdens de werkzaamheden de grootste lol hebben. Via de social media word je geïnformeerd over de volgende Retake, waarbij iedereen met schoonmaaklust op mag komen draven. Af en toe worden er ook mini-wedstrijdjes georganiseerd: dan wordt er bijvoorbeeld een foto van een bevuilde electriciteitskast online gezet, met daarbij de locatie van het te reinigen object. Het is dan de bedoeling dat je er als eerste komt, de handen uit de mouwen steekt en een foto maakt van het eindresultaat: hiermee kun je een t-shirt of een ander kleinigheidje winnen – maar de grootste prijs is natuurlijk de voldoening van dat stukje Rome dat door jouw toedoen weer is gaan blinken.

Mijn goede voornemen voor 2015 is om de Retakers een handje te helpen. En mijn wens voor het komende jaar is dat de wereld meer van dit soort harmoniserende initiatieven rijker zal worden.

* * *

Tessa D.M. Vrijmoed (1982) woont sinds 2008 in Rome. In 2013 verscheen haar boek Laat je krekels maar krieken – Het Colosseum voorbij en vanaf februari 2015 ligt de door haar herziene reisgids 100% Rome in de winkels. Tessa is classica van origine, maar werkt als docente Nederlands aan ‘t Kofschip. Ze is te volgen via Twitter en via haar fanpagina.

Dat ziet er toch een stuk netter uit!
Dat ziet er toch een stuk netter uit!
Zo, dat blinkt weer.
Zo, dat blinkt weer.
Retakers pimpen troosteloos parkje
Retakers pimpen troosteloos parkje.

2 thoughts on “Retake Roma

Add yours

  1. Leuk om te lezen dat in Rome ook al burgerinitiatieven ontstaan die de stad mooier maken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: