Il Primo Re (film, 2019)

Circumspice. Soli sumus. Ede. Kijk om je heen. We zijn alleen. Eet. Dat zegt Remus tegen Romulus, vlak nadat hij zijn broer gered heeft. In de nieuwste Italiaanse filmkolos, die maar liefst 9 miljoen euro heeft gekost, wordt Latijn gesproken. Vanaf 31 januari kun je de mythe van de tweelingbroers die Rome stichtten in Italië in de bioscoop bekijken. En wat is het een spektakel.

Risico’s
Regisseur Matteo Rovere heeft flink wat risico’s genomen. Hij stak bovengemiddeld veel geld in zijn nieuwste productie. Koos – op één naam na – voor een onbekende cast. Filmde alleen bij natuurlijk licht. En als klap op de vuurpijl: hij besloot dat de personages Latijn moesten spreken. Geen klassiek, maar archaïsch Latijn, zoals wetenschappers van de universiteit ‘La Sapienza’ dat hebben gereconstrueerd. Dat is natuurlijk een feest voor latinisten en samen met het onderwerp van de film reden genoeg voor classici en gymnasiasten om de film te gaan zien.

Actie en avontuur
Maar deze film is niet alleen voor vakgekken. Allesbehalve. In Il Primo Re worden de schattige broertjes, die we zo vaak aan de borst van de wolvin hebben gezien, vanuit een heel ander oogpunt belicht. Op hardhandige en realistische wijze wordt het verhaal verteld van de volwassen geworden tweeling die het heft in handen neemt en strijdt voor een nieuwe stad. We hebben het over een legendarische episode, die zou hebben plaatsgevonden in het jaar 753 voor Christus. Beschaving was ver te zoeken en de wildemannen slaan en en schieten dan ook flink om zich heen. Als je van actie- en avonturenfilms houdt – en ik zou haast willen zeggen fantasy – dan kom je met deze film zeker aan je trekken. In de bossen van Latium zien we moddergevechten, uitgedrukte ogen en incomplete lichaamsdelen. Je zou de film misschien qua stijl als een combinatie van 300 en Lord of the Rings kunnen zien, om je een idee te geven.

Het verhaal
De film begint met een woeste Tiber, waaruit Romulus en Remus proberen te ontsnappen. Dat is een verwijzing naar het begin van de mythe, zoals die door antieke historici als Livius en Plutarchus is overgeleverd, als de baby’s in een mandje in de rivier worden gegooid. De broers overleven het, maar worden gevangen genomen door een stel barbaarse krijgers van het lokale Alba Longa. Dat was een nederzetting, die later min of meer als voorloper van Rome zal worden gezien. De jongens weten te ontsnappen en een handjevol volgelingen aan zich te binden, met wie ze op pad gaan en een reeks obstakels zullen moeten passeren.

Onder leiding van Remus, die koste wat kost zijn gewonde broer mee wil nemen, komt het stel een heel eind. Remus toont moed, vechtlust en leiderschap. Maar hij maakt één fout: hij hecht niet genoeg waarde aan de mystieke overtuigingen van de groep. Zo negeert hij een belangrijke uitspraak van de Vestaalse Maagd die ze met zich meevoeren, die zegt dat één van de twee broers de andere zal doden om een wereldrijk te stichten. Bovendien minacht hij het heilige vuur dat de priesteres bewaakt, symbool van de godheid die alle anderen vrezen en waarin ze vertrouwen hebben.

De eerste koning
Wie is nou die eerste koning uit de titel van de film? In de geschiedenisboeken staat dat Romulus de eerste was die Rome regeerde. In deze film wordt echter het verhaal dat hieraan vooráf had kunnen gaan verteld: het verhaal van Remus, de broer die historisch gezien in de schaduw staat, maar met een beetje fantasie een interessant personage was. Hij zou zichzelf koning hebben verklaard van de groep ontsnapte gevangenen en ook echt een tijdje als leider zijn geaccepteerd. De rol wordt uitstekend vertolkt door Alessandro Borghi, de acteur die in 2017 grote faam oogstte met de serie Suburra.

De manier waarop Remus het voortouw neemt, geeft absoluut een bijzondere wending aan de vermaarde stichtingsmythe. Het is alleen jammer dat de ruzie tussen de twee broers te weinig uit de verf komt: Romulus is haast de hele film buiten bewustzijn en mag pas in actie komen tijdens de laatste twintig minuten van de film. Daardoor is de haat die tussen de jongens gegroeid is niet zo geloofwaardig als deze had kunnen zijn met wat meer filmtijd voor Romulus.

Conclusie
Al met al is ‘Il Primo Re’ een boeiende film van begin tot eind. Het meest uitgewerkte personage is dat van Remus, maar die kan de film goed dragen. Onheilspellende muziek en actie bovenop actie maken van de twee uur durende zit een enerverende zit. Af en toe een adempauze met een zonnestraaltje tussen de bladeren door of een luchtige dialoog in plaats van beladen zinsnedes hadden niet misstaan. Los daarvan heeft regisseur Rovere met zijn team wat mij betreft een topprestatie geleverd en verdient de film een groot kijkerspubliek. En dat komt niet in het minst door de Latijn sprekende personages.

Romulus:        Quid facis?                                          Wat doe je?
Remus:            Audi(vi)sti? Hodie pluit.                   Heb je dat gehoord? Het regent vandaag.
Romulus:        Non audi(vi). Moriturus sum?        Ik heb niets gehoord. Ga ik dood?

Wil je meer tips over recente films, series en boeken die zich in Rome afspelen?
Volg 
Beyond the Colosseum!

One thought on “Il Primo Re (film, 2019)

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: