De openluchtbioscopen van Rome

De filmrol

De temperatuur daalt langzaam, de zomer loopt op zijn einde. Dat betekent dat ook de openluchtbioscopen verdwijnen en pleinen weer gewoon pleinen worden.

Ieder jaar biedt de gemeente Rome de kans van de magie van het witte doek te genieten onder de sterrenhemel. Ditmaal waren er maar liefst twaalf ‘arena’s’ waaruit je kon kiezen. Zo had je de bioscoop op het Tibereiland, waar je film vergezeld werd door het geklater van de rivier. Stonden de stoelen netjes op rij tussen de immigranten achter station Termini, op Piazza Vittorio Emanuele. Kon je films bekijken in de tuin van de Engelenburcht. Of lekker aan het strand in Ostia.

Een kaartje kost gemiddeld zo’n vijf euro, maar het komt ook voor dat de toegang gratis is. Bijvoorbeeld om een debuterend regisseur een kans te geven of een korte film onder de aandacht te brengen. Il Capitale Umano, over twee families die met elkaar verweven raken door een verkeersincident, behoort tot een van de meest succesvolle Italiaanse films van het afgelopen seizoen. Net als Smetto Quando Voglio een sterke komedie over een groep hoogopgeleide, werkloze jongemannen die hun krachten (lees: specialisaties) bundelen om een drug te kunnen produceren en te verkopen. De film biedt een kritische kijk op de Italiaanse maatschappij, waar werk vinden zo moeilijk is. En ondanks het feit dat het verhaal van de steeds rijker wordende hoofdpersonages in de verte doet denken aan die uit de tv-serie ‘Breaking Bad’, had de filmmaker nog nooit een episode van de Amerikaanse show gezien.

Ook passeren klassiekers de revue, zoals Un Sacco Bello uit 1980, een must-see voor wie de grote Romeinse komiek Carlo Verdone eens aan het werk wil zien. En bij spiksplinternieuwe films kun je het geluk hebben de regisseur te treffen, die na afloop van de film een praatje houdt en open staat voor debat. Wees niet bang dat je snel Italiaans moet leren, want zo zoetjesaan laten ook steeds meer buitenbioscopen, net als enkele permanente theaters, films in originele taal zien. Dus wees er op tijd bij voor volgend jaar: de filmrollen draaien in de frisse lucht van juni tot half september.

Openluchtbioscopen van Rome

3 thoughts on “De openluchtbioscopen van Rome

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: