Adrenaline (boek, 2018)

Het witte bestelbusje staat doodnormaal geparkeerd op Piazza Sant’Ignazio. Maar hoe heeft het de cementen bloembakken kunnen passeren? En wat een lef heeft de seriemoordenaar gehad om het lang gezochte voertuig pal voor de ingang van het kantoor van de carabinieri te zetten? Dit is een slechts een schets van een van de fantasierijke scènes uit ‘Adrenaline’, ontsproten uit het brein van auteur Stefaan Werbrouck.

Adrenaline is een flitsende, spiksplinternieuwe misdaadroman die zich afspeelt in Rome. Centraal staat de vraag: wie vermoordt toch die intelligente jonge vrouwen die een voor een worden teruggevonden? De Squadra Mobile van de wijk Monti doet er alles aan om de verantwoordelijke, een psychopaat met een obsessie voor de film ‘Pulp Fiction’, te pakken te krijgen. De introverte rechercheur Clementi heeft de leiding en zijn collega’s zijn onder andere hoofdcommissaris en tienermoeder Lopes, rokkenjager Bellini, geile scherpschutter Elisa en charmante psychiater mevrouw De Luca.

We volgen het politieteam dat door de ogen van de moordenaar beschreven wordt als een stel jachthonden afgaand op ieder door hem uitgezet spoor. Hij geniet intens van het spelletje dat hij met de agenten speelt, wat we weten door de gedachtespinsels die af en toe tussen de verhalende tekst door te lezen zijn. Ook de volgende omschrijving van Romes vrouwelijke burgemeester, die hij nauwlettend observeert, geeft ons een kijk op de ideeën van de gestoorde man:

La Raggi ziet er adembenemend uit. Haar fragiele, smalle hoofd. Haar lange donkere haren. De argeloze reeënogen. Het atletische lichaam. De welvende kont. De oude krokodillen liggen kwijlend aan haar voeten. Machteloos. La Raggi berijdt alleen jonge hengsten. Ze bestijgt ze en maakt ze teugelmak. Tot iemand haar ooit de kluisters zal omdoen en zij zich zal laten dekken als eender welke hengstige merrie.

Is het niet amusant, hoe Werbrouck zijn verbeelding namens de verknipte crimineel de vrije loop laat op een bestaande figuur? Dit is slechts een van de trucs die van deze roman een spannend en onderhoudend politieverhaal maken. Daarnaast is er het feit dat het ons bekende Rome toneel wordt van een enerverende klopjacht. Bovendien is het vermakelijk voor de taalliefhebber typisch Vlaamse woorden op te merken als ‘luster’, ‘bedanking’ of ‘het gelijkvloers’. Verder brengt de schrijver diepgang aan door de ontwikkeling van de leden van het rechercheteam: de een na de ander maakt in zijn of haar privé-leven wat heftigs mee. Van slecht gezondheidsnieuws en relatieproblemen tot een intern onderzoek naar vermeend foutief wapengebruik.

Dat zijn al minstens drie sterke punten. Voeg daaraan toe de meeslepende schrijfstijl die je aanspoort dóór te lezen en je hebt de ingrediënten voor een geslaagd boek. ‘Adrenaline’ is het eerste uit een serie van twaalf boeken die het Romeinse politieteam volgen. Dat betekent dat we binnenkort deel 2 mogen verwachten, leuk om naar uit te kijken.

Stefaan Werbrouck is een imposante verschijning. Daar komt hij aan gelopen vanaf zijn werkplek op Piazza di Spagna. Net iets te lang, grijs haar, een dikke baard, bril en een strooien hoed op. Zijn aktetas zwaait heen en weer, op het ritme van zijn pas. Overdag brave kantoorbeambte, ’s avonds schrijver van hitsige seksscènes en beklemmende dialogen. Werbrouck schudt me de hand en schuift galant mijn stoel aan.

Adrenaline
Stefaan Werbrouck
Witsand Uitgevers, 2018
€ 22,50

Wil je meer recensies lezen over films of boeken die zich in Rome afspelen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief van deze website en volg Beyond the Colosseum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: