Even bijkomen

Is het je wel eens opgevallen dat er in Rome overal terrasjes zijn? Echt overal. Aflopende straatstenen, smalle stoepen en lege parkeerplaatsen, iedere vierkante meter wordt opgeslokt door tafeltjes en stoeltjes. Laat ik het eens hebben over deze eenvoudige plekjes die op wonderbaarlijke wijze rust weten te scheppen middenin het verkeer.

Allereerst is het vreemd dat er in een land waar zoveel gelegenheid is tot ‘het pakken van een terrasje’ geen woord bestaat voor ‘terras’. Ik schreef er hier ooit al eens over. Echt niet? Hoe zit het dan met een woord als terrazza? Nee, dat wordt bij uitstek gebruikt voor een dakterras. Je zegt niet ‘Laten we op dat terras gaan zitten’ als je het hebt over een zitje op straatniveau. Je zult het moeten doen met iets als spazio fuori (‘plek buiten’) of tavolini all’aperto (‘tafeltjes in de openlucht’).

Dat je in het park of op een luxe hotelterras even kunt bijkomen, dat snap ik. Maar hoe lukt het de eigenaren van die talloze anonieme barretjes toch om een gezellig hoekje te creëren bij drukte of weinig ruimte? Het antwoord gaat verder dan ‘door het plaatsen van hekjes en bloembakken’. Maar die decoratieve trucs zijn inderdaad van essentieel belang. Als de uitlaatgassen welig tieren en de auto’s langszoeven heb je immers wat afscheiding nodig. En de planten en gaaswerken zorgen dan nét voor dat beetje privacy en die veiligheid die je zoekt.

Maar de kers op de taart zijn misschien wel de lekkernijen die je in de bar kunt krijgen zelf. Na de schuimkraag van je cappuccino en de energiestoot van je zoete croissant kan je er weer tegenaan. Dat wil zeggen: in ieder geval voor de komende twee uur. Totdat je bij het volgende terrasje neerstrijkt.

Wil je meer inkijkjes in het actuele leven van Rome?
Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: