Milaan

DE KERSTMARKT

Romeinen zijn niet zo dol op Milaan. Het raadseltje ‘Wat is het mooiste in Milaan?’ hoor je geregeld. Het antwoord luidt: ‘De trein terug naar Rome.’ Goed, de stad is minder extravagant dan Rome en de lucht is er grijzer, toch is die negativiteit niet helemaal terecht. Schijnt de zon, dan stralen zelfs de gebouwen, blinken de bierdopjes die ooit in het asfalt zijn meegesmolten en steken de restaurantbazen de handen nog verder uit de mouwen. Drie redenen om naar Milaan te gaan:

Voor de kerstsfeer
Op 7 december wordt beschermheilige en kerkvader Sint Ambrosius herdacht, een excuus voor de lokale bevolking om overdag massaal op stap te gaan en ‘s avonds een hapje buiten de deur te eten. De nationale feestdag van de dag erna, de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, wordt in heel Italië aangehouden als de dag waarop de kerstboom op mag en de kerstmarkten beginnen: in Milaan sieren de houten kraampjes het Domplein dan ook direct vanaf deze dag. Inderdaad, voor wie van stedentrips houdt én van Kerstmis, zijn de vrolijk belichte kanalen van de Navigli een lust voor oog en geest, tot Nieuwjaarsdag aan toe.

Ze spreken er grappig
Als taalliefhebber is Milaan sowieso de moeite waard, zeker als je het Romeinse dialect gewend bent. Waar een Romein die een ommetje gaat lopen zegt dat hij in giro (‘in het rond’) gaat, gaat een noord-Italiaan a zonzo (‘op pad’). Een Milanees gebruikt het Siciliaanse Minchia! om verbazing uit te drukken, maar in Rome zul je dat niet horen, evenmin als pirla (‘stommerd’). Is een handeling naar tevredenheid afgerond, dan kun je hier zeggen Tac! en als je nog iets moet doen, dan zeg je niet una cosa, maar una roba. Om te vragen of alles goed is, zegt een Milanees Tutto regolare? (‘Alles regelmatig?’), terwijl een Romein ‘Alles op z’n plek?’ prefereert (Tutt’a posto?). Op de vraag of er veel verkeer was, antwoordt een Milanees bij bevestiging Figa!‘, waar een Romein niet het vrouwelijke maar het mannelijke geslachtsdeel zou benoemen (Cazzo!).

Er is veel moois te zien
De tweede week van december luidt het begin van het operaseizoen in. Wie het zich kan veroorloven, kan tijdens de eerste dagen voor duizend euro een plekje in het beroemde theater La Scala bemachtigen. Of je wacht tot na de opening, dan hoef je nog ‘slechts’ driehonderd euro voor je kaartje neer te leggen. De Pinacoteca van Brera, een wijk die verder bekend staat om haar geanimeerde cafés, herbergt prachtige schilderijen, zoals de ‘Pietà’ van Bellini, ‘L’enfant gras’ van Modigliani en zowaar een echte Rembrandt. Om het befaamde ‘Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci in het het klooster Santa Maria delle Grazie te bewonderen moet je weken van tevoren boeken, maar een wandeling over de binnenpleinen van het veertiende-eeuwse Castello Sforzesco is ook de moeite waard. De ‘Sixtijnse Kapel’ van Milaan mag je tot slot zeker niet overslaan: dat is de bijnaam van de kerk van Sint Mauritius vanwege de vele, indrukwekkende muurschilderingen.

Tot zover dit tipje van de sluier van Milaan. Tac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: