Deel 2: theorieles

DEEL 2: THEORIELES
Het souterrain is een van die typische plekken in Romeinse gebouwen die eigenlijk niet geschikt zijn voor de functie die ze hebben gekregen. Het is er vochtig, er zijn geen ramen. Het had beter als opslagplaats kunnen dienen, een ruimte waar je alleen zo nu en dan even hoeft te zijn. In plaats daarvan worden er elke maandag, woensdag en vrijdag verkeerslessen gegeven door Debora. Een beeldschone Siciliaanse met haar tot op de billen.

Aan de muur hangen een aantal diploma’s die getuigen van de expertise van de rij-instructeurs. Ze zijn blijkbaar ook aardig in voetballen, want er zijn ook drie voetbaltrofeeën te zien. Voorin het lokaal staat een bureau, waarboven grote panelen hangen: hierop staan onder andere illustraties van dashboardlampjes en veiligheidsregels, die ter verheldering van de les gebruikt worden. Een open motor siert verder de klas en helemaal achterin staan alle verkeersborden op een rijtje, de Binas van de straat zeg maar.

Verder staan er zo’n vijfentwintig stoelen en ongeveer twee derde daarvan is bezet.
‘Rocco, zitten! Ik zie niks!’
‘Ah Fede, dan moet je je ogen opendoen!’
De meeste studenten zijn zeventien, achttien jaar en het is even of ik gekatapulteerd word naar mijn schooltijd, in een parallel universum waar geen Gooise r klinkt maar Romeins dialect.
Federica slaat Rocco op zijn kop, waarop hij grinnikend zijn beugeltanden laat zien.

Intussen komen een voor een de andere leerlingen binnen. Sommigen groeten wie al zit, anderen lopen direct naar voren, pakken een proefexamen en verkeersmap van het bureau en nemen zwijgend plaats. Want zo begint iedere les: je maakt minstens één proefexamen in afwachting van de docent. Dat houdt in: van veertig beweringen bepalen of ze goed of fout zijn. Je mag maximaal vier fouten maken bij het echte examen, dus dat is dan ook de leidraad als Debora na binnenkomst met een correctiesjabloon de toetsen snel nakijkt. Vervolgens bespreekt ze klassikaal twee stellingen per leerling die problemen hebben opgeleverd. En dan komt ook de verkeersmap om de hoek kijken: dit is een dun boekwerkje waarin alle verkeersborden en situaties om de voorrangsregels op toe te passen staan.

‘Ok, jongens, een vraag van Clelia. Pak symbool 9 erbij.’
We zien een rood-wit Andreaskruis.
‘De vraag luidt als volgt: “Dit signaal treffen we aan bij een overweg met slagbomen.” ’
Clelia begint haperend: ‘Ja, ik dacht dus dat dat klopte…maar het is fout.’
‘Het is inderdaad fout. Weet iemand misschien…’
‘Ja, ik ik ik!’ roept er iemand nog voordat Debora haar zin af heeft kunnen maken.
‘Het kruis staat alleen bij een overweg zónder slagbomen.’
‘Heel goed, Sara, dat is het. En het geeft aan dat er een enkel spoor volgt.’

Het uur vliegt voorbij en zelfs als je niet van studeren houdt, dan is deze les goed te doen. Sterker nog, in dat geval kun je beter naar zoveel mogelijk lessen komen: je krijgt namelijk tips over wat je wel en niet moet leren uit het handboek, dus dat scheelt studietijd thuis. De juf heeft lange haren en ze is beeldschoon. Of had ik dat al gezegd? Ze doet vast en zeker het hart van haar mannelijke studenten sneller kloppen. Dat snap ik wel. Vandaar dat deel 3 uit deze serie geheel en al gewijd zal zijn aan Debora, de sexy rij-instructrice die álles weet.

Voor meer leuke inkijkjes in het dagelijks leven in Rome kijk je op
BEYOND THE COLOSSEUM
Het souterrain van de ACI
Het souterrain van de ACI
"...en zo hard mag je rijden buiten de bebouwde kom."
“…en zo hard mag je rijden buiten de bebouwde kom.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: