Deel 8: de auto van de baas

De eerste rijlessen zijn achter de rug. Het een en ander begint net een beetje te wennen, zoals bijvoorbeeld Debora’s lesmethode. Maar op een goede woensdagmiddag staat daar opeens Carlo. Carlo is de baas van de rijschool in Trastevere. De melancholische baas kan ik wel zeggen.

Carlo komt uit Ostia, maar woont in de wijk San Paolo. Hij is klein van stuk en altijd zeer goed gekleed: dure broek, dure jas en de neushaartjes net afgeknipt. Wel piepen ze een beetje naar buiten, maar dat staat gek genoeg wel goed met de sprietjes op zijn bijna kale hoofd. Carlo heeft op een goede dag de zaak overgekocht van zijn oom. Níet tegen een vriendenprijs, welteverstaan. De verantwoordelijkheid en het constante werk dat zo’n bedrijf met zich meebrengt, vallen hem zwaar. En dat zie je eraan af.

Mijn nieuwe leraar is streng. Net als Debora eigenlijk. En dat is goed. Want de veiligheid op straat moet je niet onderschatten. De komende weken heb ik er lol in om de verschillen tussen de twee op te merken. Zo moet ik van Debora de koppeling gradualmente loslaten, maar van Carlo dolcemente. Minieme verschilletjes, want over het algemeen zijn de twee rij-instructeurs behoorlijk op elkaar afgestemd.

Naarmate ik beter leer rijden, kom ik wat meer tot mezelf: ik begin te kletsen en dat lokt bij ieder andere reacties uit. Met leeftijdsgenote Debora is het reuzegezellig en hebben we het over vriendjes, vakanties en ‘Ok, bastaaaa, nu niet meer kletsen, Tessa!’

Carlo daarentegen weet niet wat hem overkómt. Volgens mij heeft hij zelden een flapuit ontmoet die zonder schromen persoonlijke vragen stelt en onderweg restauranttips geef. Als ik dan af en toe uitbarst in een ‘Wooow, moet je zien hoe mooi de Palatijn erbij ligt!’, dan rollen zijn ogen bijna uit hun kassen. ‘Kijk nou toch eens naar dat licht! Dé heuvel waar het allemaal begon, het hart van Rome!’ En dan zie ik hem denken. Herinneringen ophalen aan zijn schooltijd, toen hij de Romeinse geschiedenis moest leren en op excursie ging. Decennia geleden. Hij is een van de vele Romeinen die letterlijk en figuurlijk nooit meer stilstaan bij de schoonheid van hun stad. Het Colosseum en andere monumentale gebouwen zijn voor hem als de foto’s van een automatisch veranderende computerdesktop.

Ik doe het natuurlijk een béétje expres: ik heb er namelijk de afgelopen jaren een sport van gemaakt om de mopperende Romein wat op te vrolijken. Goed, het spreekt voor zich, ik vínd het ook kicken dat ik dagelijks van dit soort uitzichten mag genieten. Maar het leuke is dat mijn tactiek werkt en de ingetogen Carlo inderdaad uit zijn schulp begint te kruipen. Langzamerhand begint hij zowaar verhalen te vertellen uit zijn privé-leven. Hij respecteert de eindtijden van de les steeds minder en nodigt me af en toe uit voor een kop koffie. Ik drink eigenlijk geen koffie, maar ik vind het een te interessant sociologisch experiment om ‘nee’ te zeggen. Wat heeft ie vandaar weer te vertellen? Gaat het al beter met zijn knie na het voetbaltoernooi van afgelopen zaterdag?

Het zal nog wennen worden, als ik hem en Debora straks niet meer zie. In die paar weken waarin we elkaar zo vaak zien, heeft zich als het ware een vriendschap ontwikkeld. Althans, zo líjkt het. In werkelijkheid ben ik gewoon de leerling en zijn zij de leerkracht. In werkelijkheid zullen we elkaar na die 30 keer 40 minuten nooit meer zien. Maar sommige dingen neem ik voor altijd met me mee. Rijvaardigheid én een paar uitspraken:

Hai tre pedali: usali
Je hebt drie pedalen: gebruik ze (opmerking bij het inparkeren)

In mezzo all’oceano…
In het midden van de oceaan… (over het niveau van de ‘dobberende’ leerling vóór mij)

La guida rispecchia il carattere delle persone
Het rijgedrag weerspiegelt het karakter van de persoon in kwestie

* * *

Volgende keer in de serie ‘Autorijden in Rome’: afrijden!

Wil je meer inkijkjes in het actuele leven van Rome?
Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: