Nessuno mi può giudicare (film, 2011)

Alice is een goedgebekte, ietwat arrogante dame op stand. Ze woont in een gigantische villa in het noorden van Rome en heeft maar liefst drie butlers. Alles gaat haar voor de wind, totdat echtgenoot Pietro overlijdt en een enorme schuld achterlaat. Alice verliest haar huis en riskeert tevens de voogdij over haar zoon kwijt te raken. Nood brengt haar tot een bijzondere oplossing voor alle problemen…

De film (2011, Massimiliano Bruno) begint met de shock om het overlijden van Pietro. Alleen maakt de schrik gauw plaats voor woede en verdriet, als blijkt dat Alices man helemaal niet zo rijk was als hij voor deed komen en er bovendien flink wat minnaressen op na hield. Alice moet van alles afstand doen en noodgedwongen gaan wonen in het zolderkamertje dat ex-werknemer Aziz haar aanbiedt. Met de verhuizing gaat er een hele nieuwe wereld voor Alice open. In de wijk Quarticciolo wonen ‘eenvoudige’ mensen, haar nieuwe ‘huis’ bestaat uit slechts enkele vierkante meters en de verkoop van haar villa is niet genoeg om de schuld af te lossen.

Dan krijgt veertiger Alice een idee: ze neemt contact op met Eva, een escortdame die ze een tijdje eerder op een feest had ontmoet. Zou zij dat ook kunnen? Alle preutsheid aan de kant zetten en mannen met haar eigen lichaam vermaken? Het lijkt toch echt de enige manier om snel aan veel geld te komen. En dus besluit Alice, in de hoop de 9-jarige Filippo bij zich te kunnen houden, de sprong te wagen. Ze koopt een stel spannende outfits en daarna leert Eva haar de kneepjes van het vak. Vanaf het dakterras van de ervaren gezelschapsdame zien we het Colosseum schitteren en lijken de ethische kwesties die bij een dergelijke carrièreswitch komen kijken ver weg.

Maar daar gaat het ook niet over in deze komedie, noch over het verdriet na de dood van een partner. Nessuno mi può giudicare (letterlijk ‘Niemand mag me veroordelen’) is een komedie en je moet vooral niet teveel nadenken. Anders krijgen de scènes waarin Alice de gekste dingen moet doen om haar cliënten te vermaken een heel andere ondertoon. Je moet gewoon lekker genieten, van de absurde situaties waarin Alice terechtkomt en van de liefde die opbloeit tussen haar en buurman Giulio.

De sexy eigenaar van het internetpoint wordt gespeeld door Raoul Bova, al jaren een seksbom in de Italiaanse acteerwereld. De rol van Alice heeft de intelligente en sympathieke Paola Cortellesi op zich genomen. Vind je de mooie actrice met de kuiltjes in de wangen wel wat, kijk dan ook eens naar de mini-serie waarin ze Maria Montessori vertolkt. Maar vermaak je vandaag vooralsnog met de barbecuefeestjes van de supergezellige buren van Alice, een hilarisch voorbeeld van saamhorigheid voor de weinig met de buren begane Romein!

Wil je meer tips over recente films, series en boeken die zich in Rome afspelen?
Volg
Beyond the Colosseum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: