Santa Maria Antiqua

De lichtshow

Dom, dom, dom. Je moet ook niet het Forum Romanum willen bezoeken op de eerste zondag van de maand, als de staatsmusea in Rome gratis toegankelijk zijn. Doe je dat wél, dan kun je op je vingers natellen dat je flinke tijd in de rij moet staan voordat je binnengelaten wordt. En dat je met nóg meer fantasie dan anders de ruïnes in je verbeelding tot statige gebouwen moet doen herrijzen.

Hoewel, het meisje dat haar telefoon laat vallen kon net zo goed Lucretia heten en zich bukken om een rinkelende sestertius op te rapen. Haar moeders rok lijkt met toegeknepen ogen haast op het nieuwste model peplos. En al die stromen mensen? Die zijn op weg naar de Basilica Aemilia om te kijken of er wat interessants zit tussen de pas aangekomen lading slaven die daar verhandeld worden.

Zelfs op een regenachtige oktoberdag is het antieke ontmoetingscentrum een bezoek waard. De tempel van Antoninus en Faustina blijft imposant met zijn zwevende deur. Wat er nog over is van het halfronde heiligdom van de Vestaalse maagden doet de legende van het stadsvuur dat zij bewaakten opleven. En op de traptreden van de Basilica Julia zijn nog steeds de in het marmer gehouwen cirkeltjes te zien waarmee bezoekers spelletjes deden.

Langs deze en enkele andere monumenten wandel je, als je de ingang van het Forum aan de Via dei Fori Imperiali neemt en rechtstreeks afstevent op de ‘nieuwste’ aanwinst van de archeologische vindplaats: de Santa Maria Antiqua. Na maar liefst 33 jaar gesloten te zijn geweest wegens renovatiewerkzaamheden is deze zesde-eeuwse kerk sinds het voorjaar eindelijk weer geopend voor het publiek.

En hoe. Ruim twee miljoen euro hebben de restauraties gekost, die zo’n 250 vierkante meter aan fresco’s en mozaïeken in kleurrijke staat hebben teruggebracht. De kerk werd in de negende eeuw door een aardbeving aan het oog onttrokken en pas duizend jaar later uitgegraven. Bijzonder? Ja zeker. Hierdoor is het interieur van het godshuis namelijk als het ware een foto van eeuwen geleden. Een verfomfaaide foto, dat wel, maar één waarvan vele rafelrandjes inmiddels zijn gladgetrokken en scheurtjes aan elkaar zijn geplakt.

In de oudste christelijke kerk op het Forum worden martelaren en heiligen letterlijk uitgelicht door tot de verbeelding sprekende projecties: witte stralen schieten langs de contouren van apostelen en evangelisten, die bovendien geïllustreerd worden door eveneens op de muren geprojecteerde teksten. Is de show voorbij, dan wordt het weer donker en maakt de ene groep toeristen plaats voor de andere.

Tussen de kerk en het ernaast gelegen oratorium loopt de Rampa Imperiale di Domiziano, een monumentale toegang tot de keizerlijke gebouwen op de Palatijn. Sinds 2015 is deze opgang, door Domitianus aangelegd in de tweede helft van de eerste eeuw n.Chr., in ere hersteld en voor publiek begaanbaar. Gevolg hiervan is dat je je bezoek aan de Santa Maria Antiqua kunt afsluiten met een spectaculair uitzicht vanuit een wel zeer bijzondere hoek.

 

img-20161002-wa0001
Het Forum Romanum vanaf de keizerlijke opgang. Foto: Noortje Akveld.

De Santa Maria Antiqua is voorlopig tot 30 oktober 2016 te bezichtigen en zal naar alle waarschijnlijkheid wederom haar deuren openen in het voorjaar.

4 thoughts on “Santa Maria Antiqua

Add yours

  1. Wat een prachtig verhaal, ik zie het Romeinse meisje, de nieuwe peplos van haar moeder en de Vestaalse maagden helemaal voor me. Jammer dat de Santa Maria Antiqua maar tot 30 oktober te bezoeken en dus in december dicht is. Dan in het voorjaar maar weer terugkomen :)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: