Bloementuin

De baas van ‘Fleur Garden’ is een op het eerste gezicht norse man. Hij kijkt niet vrolijk en als je hem wat vraagt, snauwt hij je toe (‘Bent u gek? Hortensia’s moeten niet in de zon!’) Maar uiteindelijk is hij een typisch ruwe-bolster-blanke-pit-geval en verdient zijn tuinkwekerij om meerdere redenen wat aandacht.

Het zachte karakter van de eigenaar ontpopte zich laatst, toen ik mijmerend op het stenen muurtje van de vijver naar de schildpadden zat te kijken. Het vijvertje is een van de trekpleisters van de zaak, je treft het direct rechts na binnenkomst. Er zwemmen grote witte en oranje vissen in en inderdaad, ook schildpadden. Schildpadden waren mijn ‘lievelingsdieren’ toen ik klein was en nog steeds heb ik een zwak voor de goedaardige beesten die klein en schattig of enorm en respect afdwingend kunnen zijn.

‘Geef je telefoon eens.’ Ik schrik op uit mijn gedachtespinsels. ‘Je zit daar zo mooi, ik maak een foto van je.’ Het is Alfredo, die zwijgend op me af is gekomen. Totaal onverwacht toont hij zich daar van zijn sociale kant en ik haal vlug mijn mobieltje tevoorschijn. ‘Hij doet het niet,’ zegt hij, en hij laat me een wit venstertje zien waarop staat Uw geheugenkaart is vol. ‘La memoria è piena’, verzucht ik. ‘Grmbl, altijd hetzelfde liedje met die stomme dingen,’ reageert de brompot.

Zodra het ongemakkelijke moment voorbij is, begint Alfredo zomaar te vertellen over zijn eerste kennismaking met schildpadden in het wild, op Madagascar. Hij kreeg een trap van een hele grote, maar zag later vol verwondering hoe ze hun eieren op het strand ingroeven. ‘Het mooiste heb ik beleefd op de Seychellen, toen ik met enkele schildpadden heb gezwommen. Tjonge, wat een lijven! Ik zal het nooit vergeten…’

Wat verbluft door het gesprekje blijf ik achter. Ik kijk toe hoe Alfredo een gieter oppakt en verder gaat met het besproeien van zijn dahlia’s en jasmijnen. Heerlijk, zo’n groen stekkie temidden van de stadshectiek. ‘Fleur Garden’, voor al uw stekkies…en meer.

Fleur Garden
Viale Trastevere 159

Meer ins en outs over Rome te weten komen? Volg Beyond the Colosseum!

Fleur Garden, tuinkwekerij in Trastevere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: