Recensies ‘Opnieuw het Colosseum voorbij’

Mijn derde boek over Rome is op 1 juli 2020 verschenen en heeft sindsdien al een aantal mooie woorden mogen ontvangen:

Chris Engeler, eindredacteur van Amphora, kwartaalblad van de Vereniging Vrienden van het Gymnasium:

“Rome is meer, heeft meer en wil meer zijn dan de gebaande toeristenpaden en de fotogenieke plekken. U denkt Rome te kennen? Lees dan juist dit boek, een ‘alternatieve reisgids’ waarin dat ‘meer’ zijn, hebben en willen allemaal aan bod komt. In negen hoofdstukken worden allerlei plekken besproken, uiteraard allemaal vanuit eigen beleving, en veel tips gegeven waar je koffie drinkt, waar je luncht of een avondhap geniet. (…) Je bent eerst lezer van allerlei leuk een bijzondere ‘weetjes’, kunt thuis al adressen inclusief tram- en buslijnen aankruisen, je bezoek aan deze stad alvast koesteren om het dan dààr, in steegjes en straatjes, op pleintjes en pleinen allemaal zelf te beleven.”

Saskia Balmaekers van Ciao tutti, ontdekkingsblog door Italië:

“Zelfs de meest doorgewinterde Romeliefhebber vindt in dit boek inspiratie voor een volgend bezoek.Wanneer je het boek ter hand neemt, vind je elke keer weer wat nieuws, van een grappige anekdote tot praktische tips. Net zo verrassend en gelaagd als Rome zelf!”

Carl Buyk van Italiëblog Cosiddetto:

“Handig zijn de vele tips voor ouders die met jonge kinderen Rome willen bezoeken. In het boek vind je lijstjes met o.m. vijftien speeltuinen voor als de kids genoeg hebben van monumenten en musea en tien kindvriendelijke locaties in de gezellige maar drukke wijk Trastevere. (…) Het boek bevat daarnaast ook een hele reeks persoonlijke verhalen die de lezer een authentiek en geprivilegieerd beeld geven van ‘het leven zoals het is’ voor een buitenlandse inwijkelinge in de chaotische miljoenenstad Rome. (…) Interessant is ook de bundeling van artikelen die Tessa schreef over het dagelijkse leven in Rome tijdens de lockdown ten gevolge van het Coronavirus, die enkele mooie mijmeringen oplevert.”

Jarno Timmermans van Bureau Italia, adviesbureau voor wie zakendoet in Italië:

“Het nieuwe boek van Tessa Vrijmoed staat vol anekdotes, feitjes, tips, verhalen, gebeurtenissen, dagelijks leven, kunst en cultuur, ontmoetingen, filmtips en lesjes Italiaanse taal en cultuur. En passant ook nog wat van de rest van Italië. In elk steegje iets te zien en beleven, zeg maar. Ik stak er zelf ook weer wat van op. Een aanrader!”

Eric Claes van S.P.Q.R., vereniging van Romeliefhebbers:

Opnieuw het Colosseum voorbij bevat een bonte mix van fijngevoelige verhalen, columns en erg nuttige maar niet altijd alledaagse tips. Er is één gemeenschappelijke factor: de pure liefde voor Rome spat er vanaf. Het boek is zeker geen klassieke reisgids en evenmin een bundeling van reiservaringen. De vlot geschreven en prettig leesbare verhalen zijn erg informatief omdat ze de persoonlijke ervaringen weergeven van iemand die al vele jaren in Rome woont, maar die indien nodig ook met een kritische blik naar bepaalde gebeurtenissen en Italiaanse toestanden kan kijken.”

Kunsthistorica, docent en schrijver Jessica Schots:

“In het boek lees je over de lockdown, over Tessa’s favoriete plekken, de mensen die ze heeft ontmoet, ze schrijft filmrecensies en geeft tips voor Rome met kinderen. Ze omschrijft beeldend hoe het is om rijlessen te hebben en auto te rijden in Rome (daarvoor zou je sowieso een lintje moeten krijgen. trouwens. mij. niet. gezien.) Dan óók nog een aantal stukken over andere mooie plekken in Italië én wat eerdere gepubliceerde. Als klap op de vuurpijl kun je je Italiaans verbeteren – lees bijvoorbeeld “Un Giro in Tram” (p. 228). Nou. Dus. Dat. Allemaal. Alsof het niets is. Ik hoor Tessa praten als ik het lees – jullie hebben dat natuurlijk niet (jammer voor jullie) maar voor meer info kun je wél naar beyondthecolosseum.com.”

Barvrouw Eleonora leest in ‘Opnieuw het Colosseum voorbij’.
Annelies Kooijman van Parliamo Italiano, een blog over Italië en de Italiaanse cultuur:

“Het boek Opnieuw het Colosseum voorbij van Tessa Vrijmoed is een portret van Rome, gezien door de ogen van een Nederlandse. Maar dan wel een Nederlandse die er al twaalf jaar woont en de stad tot in alle buitenwijken heeft verkend! Het resultaat van al die jaren veldwerk is een mooie verzameling losse artikelen en columns, gerangschikt in hoofdstukken met titels als ‘Dagelijks leven’, ‘Waar gaan we heen?’ en ‘Recensies’. (…) In haar hele boek toont Tessa steeds haar kennis én haar verwondering. Een prettige combinatie, die maar weer laat zien dat je in Rome altijd iets nieuws kunt ontdekken. Hoe lang je er ook woont, of hoe vaak je er ook geweest bent”

Opnieuw het Colosseum voorbij is aan te schaffen
in de meeste webshops, te bestellen bij je lokale boekhandel en – als je Tessa extra wilt steunen –
direct te koop bij de uitgever.

In België ook verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel.

Lees voor meer informatie over het boek ook dit artikel.
Dit artikel is verschenen op 14 juli en aangevuld met nieuwe recensies
op 14 september 2020.

Opnieuw het Colosseum voorbij
23,5 x 15,5 x 2,1 cm
paperback, 244 pagina’s
met kleurenillustraties
€ 25,99

Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789464056235
Omslagfoto: Mariëlle van der Marel
Grafische vormgeving: Martine Nieuwenhuis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: