Carlo & Malik (tv-serie, 2018)

Wat ik het leukst vind aan de nieuwste Romeinse politieserie Carlo & Malik, zijn misschien nog wel de personages. Zowel hoofdrolspelers als bijfiguren zijn sympathiek, waardoor ze kleur geven aan de grauwe moordzaken. En dat Rome zich op de achtergrond van haar alledaagse kant laat zien is een niet onbelangrijk tweede pluspunt.

Carlo is een doorgewinterde politierechercheur met een mooi team. Zo wordt hij bijgestaan door de goeiige Marco die altijd aan de juiste informatie weet te komen en de zwangere Cinzia met haar subtiele sociale vaardigheden. Dan heb je verder leeftijdgenoot Mario, een nogal anoniem personage, dat echter interessant beeldmateriaal is omdat hij gespeeld wordt door Fortunato Cerlino, bekend als de meedogenloze Pietro Savastano van Gomorra. De lijkschouwer, waarschijnlijk de jongste in heel Rome, is niemand minder dan Carlo’s dochter. Alba’s werkplek is niet het politiebureau, maar ze komt er met grote regelmaat langs voor professionele doeleinden. Dit levert bijzondere situaties op tussen haar en haar vader.

Op een goede dag krijgt Carlo een nieuwe partner, een zekere Malik. De jongen heeft een gekleurde huid en Carlo kijkt hem vanaf het begin met argusogen aan: hij steekt niet onder stoelen op banken dat hij niet graag samenwerkt met een ‘kleurling’. Het blijft niet bij één enkele racistische opmerking in de serie, want rassenhaat is een terugkomend thema in Nero a Metà (‘halfzwart’), zoals de serie oorspronkelijk heet. De jongen uit Ivoorkust doet echter niet onder voor zijn Italiaanse collega’s, sterker nog, hij was de beste van de klas en toont doortastendheid en andere speurderskwaliteiten. Dat hij en Alba verliefd op elkaar worden, zie je al van mijlenver aankomen, het voelt niet eens als een spoiler dat ik dit noem. Je kunt je voorstellen dat deze ontwikkeling flink wat spanning creëert tussen de Malik en Carlo enerzijds en Alba en haar vader anderzijds. Maar de romance wordt goed uitgewerkt en de scènes tussen de twee tortelduifjes zijn een genoegen om naar te kijken.Carlo & Malik 2

Carlo’s eigen liefdesleven staat ook niet stil. Hij heeft al negen jaar een relatie met Cristina, die een kiosk runt naast zijn voordeur. Zij is gek op hem en hij houdt duidelijk ook van haar, maar toch wonen ze niet samen. Wil Carlo echt wel dat Cristina scheidt van haar man? En wat is er eigenlijk precies gebeurd met zijn overleden echtgenote? Tussen de politiezaken van één aflevering door, komen we er zoetjesaan achter dat de dood van Alba’s moeder in raadselen gehuld is. Alba heeft haar amper tot niet gekend en de vraag is wat Carlo precies weet.

‘Carlo & Malik’ neemt je terloops mee achter de schermen van Rome. Het is leuk om te zien hoe een niet vaak verfilmd Piazza Vittorio een bescheiden hoofdrol speelt als woonplaats van Carlo en Cristina. En het is lachen dat de agenten, op het internationale tv- en filmplatform, een kopje koffie drinken in bars waar je zelf ook zomaar zou kunnen komen. Kortom, hou je van politieseries én van Rome, dan mag je ‘Nero a Metà’ zeker niet missen.

Wil je meer tips over recente films, series en boeken die zich in Rome afspelen?
Volg
Beyond the Colosseum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: