Romaneske – KU Leuven

Nederlands leren in het buitenland – Taalproblemen op een NTC-school

Op 1 mei 2015 verscheen in Romaneske, het tijdschrift van de Katholieke Universiteit van Leuven dat zich richt op onderwerpen gelinkt aan de Romaanse culturen, een artikel van Tessa D.M. Vrijmoed over de moeilijkheden van het leren van Nederlands in het buitenland. Hieronder kun je de introductie lezen:

De Nederlandse School ‘t Kofschip in Rome is een van de 196 NTC-scholen wereldwijd: scholen, die Nederlandse Taal en Cultuur onderwijzen. De in totaal bijna 12.000 leerlingen krijgen iedere week drie uur Nederlandse les. Het gaat om kinderen die minstens één Nederlandstalige ouder hebben en doordeweeks naar de dagschool gaan van het land waar ze wonen. Dat betekent in het geval van Rome dat de meeste kinderen in het dagelijks leven Italiaans spreken. Er zijn er echter genoeg met een anderstalige ouder, die dientengevolge bijvoorbeeld naar een Engelse school gaan. Stichting NOB is de organisatie achter deze bijzondere scholen: de stichting, die zich richt op Nederlands Onderwijs in het Buitenland, voorziet de scholen van subsidie, daarbij geholpen door de Nederlandse overheid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: