Post Porta Portese

Haast iedereen kent de zondagsmarkt van Porta Portese. Maar ben jij wel eens op het marktterrein geweest als de kramen weg zijn en de vuilniswagens nog moeten komen? Zo vanaf een uur of vier kan het schatzoeken beginnen: wat was niet interessant genoeg voor de  koper, maar bezorgt een glimlach of zelfs vreugdedansje bij de gelukkige vinder?

Porta Portese is de wekelijkse markt van Rome waar je langs twee kilometer aan koopwaar kunt slenteren. Van antiek tot kleding, van tassen tot keukenartikelen, er is van alles. Zowel Romeinen als toeristen bezoeken de markt graag en laten zich lekker maken door de nuttige en minder nuttige dingen die er uitgestald liggen.

Op een dag maak ik eens een onorthodoxe wandeling. Nieuwsgierig geraakt door de hoeveelheid opengescheurde verpakkingen, lege flessen en niet te identificeren stukken plastic die iedere week na afloop van de markt op de grond liggen, begin ik mijn avontuur. Een paar zondagmiddagen achter elkaar struin ik door de straten Via di Porta Portese, Via Ippolito Nievo en Via Bargoni om te zien wat er allemaal is achtergebleven. En ik vind allerlei frutsels. Bijvoorbeeld Napolitaanse speelkaarten, poppetjes, Duplo-blokjes, suikerzakjes met Romeinse monumenten, dia’s, 45-toerenplaatjes en een ansichtkaart waarop Marcello Mastroianni zich op de markt in kwestie bevindt.

Ik vraag me af wie al die dingen heeft achtergelaten. En aan wie diegene had gedacht ze te verkopen. Waar het in eerste instantie vandaan komt. Zoals die map vol pedagogische teksten, inclusief aantekeningen. Wat een documenten! Dat essay over het opvoeden van kinderen vond de docent helaas niet goed genoeg qua inhoud. Er stonden bovendien grammaticale fouten in. En het bewijs dat mevrouw Rapagnetta in 1969 bij het ministerie een zeker salaris heeft ontvangen, hoe is dat hier terechtgekomen?

Als je op zondagmiddag eens niets te doen hebt, zul je merken dat je niet de enige schatzoeker bent. Er lopen mensen weg met tassen vol…wie zal het zeggen. Kijk wel uit dat je niet direct in de luchtstroom van de vuilniswagen loopt en was je handen goed na afloop. Veel plezier in de wereld post Porta Portese.

Wil je meer inkijkjes in het actuele leven van Rome? Boek een lezing of volg Beyond the Colosseum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: