Campanië

Paestum: wonderen der oudheid
Paestum: wonderen der oudheid

DE TEMPELS

Afgelopen maand is het stil geweest op mijn website, omdat het mij aan tijd ontbrak vanwege een prachtige reis die ik door drie zuidelijke regio’s van Italië heb gemaakt. Om het goed te maken begin ik de maand augustus met een driedubbele column over mijn ervaringen aldaar, die variëren van ijs met brood eten tot buurtbewoners die je verbieden met 40°C in blote bast op je balkon rond te lopen. Vandaag lezen jullie over mozzarella in Campanië, morgen over criminelen in Calabrië en overmorgen over de eetgewoonten in Sicilië. Bovendien geef ik een enkele overnachtingstip.

CAMPANIË
De regio ten zuiden van Romes Latium heet Campanië. Het land van oude vulkaankraters die weldoenende zwavel uitademen. Het land waar je middels klamme gangetjes de Hades kunt betreden en de rivier de Styx kunt zien stromen. Het land waar Aeneas rondzwierf, voordat hij zich settelde in wat later de hoofdstad van het Italische land zou worden. En nog steeds is de invloed van de mythologische held voelbaar, daar het autovolgsysteem op de snelweg hier Vergilius heet: juist, naar diens creator, de man die eeuwen later in Dantes Divina Commedia als begeleider van de onderwereld fungeerde. Nu begeleidt hij auto’s en controleert hun snelheden.

Wie Campanië bezoekt, kan niet naar huis terugkeren zonder een bezoek aan een authentieke caseificio, een kaasmakerij (naar het Latijnse caseus voor ‘kaas’). Zeker als je behoort tot de categorie waartoe ondergetekende ooit behoorde (die van mensen die denken dat mozzarella gelijkstaat aan een harde, witte, smakeloze massa) moet je de ontelbare borden langs de weg en de geur van de buffels volgen: de ware mozzarella di bufala is een heerlijke sensatie voor je smaakpapillen en als je het ooit geproefd heb, zul je nooit meer genoegen nemen met Nederlandse supermarktmozzarella.

Zet je tanden er maar in!

Ondanks de vele bezienswaardigheden in de regio had mijn bezoek aan Campanië ditmaal maar één doel: bezichtiging van de tempels in Paestum. De voormalige nederzetting Poseidonia herwon belangstelling halverwege de achttiende eeuw, toen reizigers tijdens hun Grand Tour de schoonheid van deze archeologische site ontdekten. Ook nu nog ontlokken de gigantische Griekse tempels de verbazing van hun bezoekers, al laten ze slechts een glimp van hun toenmalige glorie zien. Het tegenover liggende archeologische museum is tevens zeer de moeite waard, onder andere vanwege de metopen, de versieringen van de eerdergenoemde tempels die er veilig en suggestief zijn opgesteld. Een andere publiekstrekker is de prachtige ‘Graftombe van de Duiker’ met de befaamde afbeelding van een naakte jongeman die van een klif duikt en daarmee de overgang van het leven naar de dood symboliseert.

Overnachtingstip Paestum
B&B Paestum House, Via Magna Graecia. Carmens huis biedt plaats aan wel twaalf man, maar het wordt ook verhuurd aan tweetallen. Pluspunten zijn de authenticiteit van het door de eigenares bewoonde huis, de positie ten opzichte van de hoofdingang van de opgravingen (op 1 km. afstand) en het prachtige terras met uitkijk over het platteland.

* * *

Morgen op www.tessavrijmoed.com: CALABRIË

In het nabijgelegen Agropoli kriekten Beppe's reuzenkrekels in een zomeroptocht.

In het nabijgelegen Agropoli kriekten Beppe’s reuzenkrekels in een zomeroptocht.

De mens is er nietig bij vergeleken.
De mens is er nietig bij vergeleken.
Je kunt er wandelen door een millennia oude straat.
Je kunt er wandelen door een millennia oude straat.
Adembenemend.
Adembenemend.
La Tomba del Tuffatore
La Tomba del Tuffatore

One thought on “Campanië

Add yours

  1. Niet eens zo ver van Rome en dan nóg weer zo veel interessants, zoals de Griekse tempel en de duiker, allebei adembenemend mooi, zo te zien. Goed om te weten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: